Philips en GGzE streven naar daling van aantal separaties van psychiatrische cliënten met nieuw zorgconcept op basis van ‘Ambient Experience’

Array

Jaarlijks vinden er 18.000 separaties van psychiatrische clienten plaats in Nederlandse instellingen voor geestelijke gezondheidszorg. Philips en GGzE onderzoeken momenteel een alternatief voor separatie en introduceren een nieuw zorgconcept, ingebed in een doorlopend onderzoeksproject. Vandaag openen Philips en GGzE een nieuwe High Care Unit op het terrein van GGzE, te Eindhoven. Het Ambient Experience concept voor Geestelijke Gezondheidszorg, dat volledig in deze unit is geïntegreerd, is gebaseerd op de Ambient Experience-oplossing van Philips. Het maakt gebruik van een unieke combinatie van dynamisch licht, geluid en projecties. Doel hiervan is het verminderen van stress- en angstgevoelens onder clienten, door hen meer controle te geven over hun situatie. Hiermee streven Philips en GGzE er naar om het aantal psychiatrische clientseparaties af te laten nemen. GGzE is de eerste instelling ter wereld die een prototype van deze innovatie in gebruik neemt.

Uit onderzoek blijkt dat clienten die worden gesepareerd gemiddeld tweemaal zo lang in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg verblijven. Separatie is een laatste redmiddel, voor zowel client als hulpverlener. Voor de client kan deze ingreep traumatisch zijn en voor de hulpverlener, die zich machteloos voelt, is het demotiverend. Het leidt tevens tot hogere kosten voor zowel de instelling als de overheid.

Philips Ambient Experience als uitgangspunt
Philips en GGzE begonnen het onderzoek naar een nieuw concept met als doel het verbeteren van het welzijn van zowel psychiatrische clienten als staf. De beproefde Ambient Experience-oplossing van Philips –die architectuur, design, dynamische verlichting, videoprojecties en geluid integreert– bood een ideaal vertrekpunt. Met Ambient Experience creeren patienten voorafgaand aan een medische behandeling, zoals een MRI scan, een omgeving die zij zelf ontspannend en aangenaam vinden. Wereldwijd passen meer dan 400 ziekenhuizen Philips Ambient Experience toe in uiteenlopende klinische omgevingen.

Minder stress en angst door nieuwe workflow
GGzE en Philips vertaalden de voornaamste kenmerken en functionaliteiten van Philips Ambient Experience van de ziekenhuisomgeving naar de geestelijke gezondheidszorg. Hierbij werd de gehele workflow onder de loep genomen, vanaf het moment dat de client de eerste tekenen van een escalatie vertoont, tot het tijdstip dat hij of zij de High Care Unit weer verlaat.
Alles, van de ‘intake’-ruimte tot de gang naar de support ruimte, is ontworpen vanuit de gedachte dat de client zelf regie kan nemen en het contact met de buitenwereld in stand kan houden. Met de hoop dat dit zal leiden tot minder stress en ongemak en een veilig, geborgen gevoel.

Clienten betrekken in het eigen zorgproces
In de intake ruimte kiest de client een Ambient Experience-thema uit dat hij of zij als geruststellend ervaart. De hele High Care Unit wordt vervolgens aan de hand van dit gekozen thema getransformeerd. Eenmaal in de gang suggereert dynamische koofverlichting een voorwaartse beweging, dit kan de client stimuleren zich naar de support ruimte te begeven, zonder door de hulpverlener te hoeven worden aangespoord. Een van de voornaamste items in de support ruimte is een interactief scherm, waarop bijvoorbeeld natuurbeelden kunnen worden getoond die stressverlagend kunnen werken. Zodra de client meer openstaat voor stimuli, kan hij of zij deelnemen aan activiteiten die het herstelproces bevorderen en verdere analyse en behandeling kunnen ondersteunen.

Toekomstplannen voor het onderzoeksconcept
Deze ‘pilot’ van het nieuwe zorgconcept is de eerste ter wereld. “In onze nieuwe High Care Unit willen we hoogstaande zorg bieden, in een helende omgeving, die aansluit op onze ‘Planetree’-benadering*,” aldus Marie-Louise Vossen, Raad van Bestuur, GGzE. “We streven ernaar om clienten in een crisissituatie snel de regie terug te geven, met behulp van dynamisch licht, beeld en geluid.”

“We willen graag weten of separatieruimtes zoals we die vandaag de dag kennen op termijn volledig kunnen worden vervangen door Ambient Experience support ruimtes. Daarvoor is echter aanvullend onderzoek nodig,” aldus Werner Satter, General Manager Philips Ambient Experience. “We verkennen dit nieuwe terrein verder om optimale behandeloplossingen te kunnen realiseren. Onze ambitie hierbij is het terugdringen van het aantal separaties. We streven ernaar een bijdrage te leveren aan het welzijn van zowel clienten als hulpverleners.”
*Planetree is een geïntegreerde aanpak die als doel heeft een menselijker, meer op de patient gerichte vorm van gezondheidszorg te bieden.

bron: Philips/GGzE

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen