Ook salmonella-waarschuwing voor producten waar gerookte zalm in zit

Array

Verschillende levensmiddelenfabrikanten hebben de met salmonella besmette zalm van visfabrikant Foppen verwerkt in hun producten met gerookte zalm. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten deze producten niet te consumeren. Het gaat bijvoorbeeld om bepaalde maaltijdsalades en zalmsalades voor op toast.
In onderstaande lijst staan alle producten waarvan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nu weet dat er besmette gerookte zalm in is verwerkt. Deze producten zijn door de supermarkten uit de schappen gehaald, maar het is mogelijk dat consumenten deze producten wel in hun koelkast of vriezer hebben liggen.

Omdat bedrijven op dit moment nog verder onderzoeken in welke producten de besmette zalm verwerkt is, is het waarschijnlijk dat er de komende dagen meer producten besmet blijken. De fabrikanten of leveranciers van deze producten zullen dit aan consumenten laten weten via productwaarschuwingen in de landelijke dagbladen. Deze productwaarschuwingen worden ook gepubliceerd op de website van de NVWA.

Besmette gerookte zalmproducten van de Nederlandse visfabrikant Foppen zijn de oorzaak van een salmonella-uitbraak in Nederland. In de gerookte zalm is dezelfde soort salmonella gevonden als bij zieke patienten: salmonella Thompson. De firma Foppen levert zalm aan een groot aantal visverwerkende bedrijven, supermarkten, groothandelsbedrijven en vishandelaren. De NVWA heeft alle gerookte zalm van deze fabrikant uit de handel laten nemen.

Salmonella-uitbraak
De salmonellabacterie veroorzaakt een infectie van de darmen. Er zijn vele verschillende types van deze bacterie. Bij deze besmetting gaat het om salmonella Thompson. Salmonella kan in verschillende voedselproducten voorkomen. Niet iedereen die de bacterie heeft binnengekregen wordt daar ziek van. Een infectie kan leiden tot koorts, diaree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. De eerste ziekteverschijnselen beginnen gemiddeld 24 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel. Bij de meeste mensen houden de verschijnselen 3 tot 7 dagen aan. De koorts verdwijnt meestal sneller.

Meer informatie:

Bron: nVWa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen