Verpleeg- en verzorgingshuizen niet transparant over extra kosten

Array

Veel verpleeg- en verzorgingshuizen vragen te veel geld van ouderen voor extra diensten zoals het begeleiden van een wandeling of het wassen van de kleren, dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bijna de helft houdt zich niet aan de regels van de Nederlandse Zorgautoriteit transparatie over de kosten is een belangrijke afspraak. De Consumentenbond vroeg honderdtwintig verpleeg- en verzorgingshuizen om de prijzen.Slechts 66 instellingen gaven gevolg aan de de oproep. Bij slechts 22 van die 66 instellingen staan de prijzen op de website. De overige 54 instellingen gingen niet op de vragen in.

Over de kosten van extra diensten wordt al langer geklaagd. Zo vraagt een instelling 32 euro per maand voor het doen van de was en een andere instelling 120 euro. Een wandeling met een begeleider kan tussen de 25 en 50 euro kosten. Het merken van de kleding varieert tussen de 20 en 145 euro.

De landelijke clientenorganisatie LOC wees er vorig jaar november op dat de kosten voor het draaien van de was in 2009 nog tussen de 35 en 70 euro lag en dat er nu uitschieters zijn tot 225 euro.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen