Whitepaper over inzet ZZP’ers in de zorg

Array

Flexillent heeft een whitepaper opgesteld, die voor zorgorganisaties een overzichtelijk beeld schetst van de huidige situatie rondom de inzet van ZZP’ers in de zorg. Het brengt de ontwikkelingen en regelgeving in kaart en geeft antwoorden op vragen die zorgorganisaties hebben ten aanzien van inzet van ZZP’ers.

Tot voor kort riep het inzetten van ZZP’ers in de zorg echter meer vragen op dan antwoorden. Er ontbreek namelijk een wettelijk en juridisch kader voor bemiddeling van ZZPérs in de zorg. Reden genoeg voor zorgorganisatie TWB, Thuiszorg met Aandacht om zelf het initiatief te nemen. In nauw overleg met de belastingdienst, accountants en juristen is een transparant model ontwikkeld, dat de ZZP’er en zorgorganisatie met elkaar verbindt. TWB heeft deze tak verzelfstandigd in Flexillent, zodat elke zorgorganisatie er gebruik van kan maken en gevrijwaard is van fiscale risico’s en juridische claims.

Vraag naar ZZP’ers in de zorg groeit
De noodzaak om ZZP’ers in te zetten in de zorg wordt groter. Enerzijds zorgen vergrijzing en ontgroening voor een toenemende behoefte aan (gekwalificeerd) personeel in de zorg en een krappe arbeidsmarkt. Anderzijds kan binnen de huidige CAO-afspraken en de toegekende indicaties niet meer alle gevraagde zorg worden geboden. De juist gekwalificeerde medewerker is óf niet voorhanden óf te duur. De indicatie van de client is te laag om de kosten te dekken. Tegelijkertijd groeit het aantal ZZP’ers dat zich aanbiedt in de zorg.

Betere en meer netto zorgtijd voor de client
Sonja Stilling, voorzitter van de Raad van bestuur van zorgorganisatie TWB, geeft aan dat de zorgsector vooral beren op de weg ziet als het gaat om de inzet van ZZP’ers; ‘Hoe werkt dat, hoe past dat in mijn organisatie, wat kost dat, hoe regel ik dat, en wat zijn de risico’s fiscaal en organisatorisch? Hoe is de aansprakelijkheid geregeld?
Ofwel, is dat wel veilig en is het kwalitatief goed genoeg? Mijn antwoord nu is een volmondig ja; het biedt de gevraagde zorgkwaliteit, de klant krijgt meer netto zorgtijd, en de tarieven zijn scherper.”

In oktober worden voor zorgorganisaties twee bijeenkomsten georganiseerd over de inzet van ZZP’ers in de zorg. De vele aspecten die daarbij van belang zijn, komen tijdens de bijeenkomsten aan de orde. Ook is dat de mogelijkheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Voor meer informatie: Christ-Jan Danen MBA [email protected]

Recente artikelen