Glycemische index klopt niet altijd

Array

Het hormoon glucoseafhankelijk insulinotropisch polypeptide (GIP) speelt een sleutelrol bij de opname van glucose uit langzaam en snel verteerbare zetmeelrijke voedingsmiddelen.

Dit blijkt uit onderzoek van het Topinstituut Food and Nutrition (TIFN), het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Glasgow.

 Glycemische respons
Producten met langzaam verteerbaar zetmeel geven meestal een lage glycemische respons. Producten met snel verteerbaar zetmeel geven daarentegen meestal een hoge glycemische respons. De onderzoekers hebben nu ontdekt dat dit niet op gaat voor alle zetmeelrijke producten. De TIFN-onderzoekers stelden namelijk vast dat het gebruik van brood en pasta resulteerde in een vergelijkbare glycemische respons. Maar ondanks dat de respons vergelijkbaar was, verteerde de glucose in de pasta langzamer.

Glucosestofwisseling
Om de oorzaak van dit verschijnsel te achterhalen, stelde het TIFN een onderzoek op. Tijdens het onderzoek kregen tien mannelijke proefpersonen 132 gram tarwebrood of 119 gram pasta, verrijkt met het isotoop koolstof dertien, te eten. Op de onderzoeksdag werd vervolgens aan de proefpersonen een infuus glucose toegediend. Op deze manier was het voor de onderzoekers mogelijk om de opname van glucose  te volgen. De informatie over de opname van glucose  werd vervolgens gelinkt aan de gemeten hormonale reacties.

GIP-concentraties
De onderzoekers stelden vast dat de GIP-concentraties lager waren wanneer de proefpersonen pasta hadden gegeten. Dit correleerde met de hoeveelheid glucose in de dunne darm. Door de lagere GIP-concentraties werd er ook minder insuline aangemaakt na het eten van pasta. De lage insuline respons zorgde ervoor dat glucose langzamer werd opgenomen in de weefsels en het bloedglucose dus hoger was. Dat verklaart, volgens de onderzoekers, de hoge glycemische respons van pasta.

Langzame opname van glucose uit zetmeelrijke producten zorgt dus voor een lage insuline respons en lage GIP-concentraties, maar niet een lagere glycemische index. Ondanks dat, kunnen deze zetmeelrijke producten wel positieve gezondheidseffecten hebben. Volgens de onderzoekers kun je op deze producten geen glycemische index toepassen. Zij pleiten voor de ontwikkeling van een ander model.

bron: VTM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen