Aanwijzing Medsen Apotheek Lagaay-Westblaak

Array
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) adviseert de minister van VWS een aanwijzing te geven aan Medsen apotheek Lagaay-Westblaak. De inspectie heeft onvoldoende vertrouwen in het vermogen van de apotheker om maatregelen te nemen om de huidige situatie te verbeteren.Eerder constateerde de inspectie risico’s voor patientveiligheid. Daarom stelde de inspectie per 11 september 2012 verscherpt toezicht in. Medsen apotheek Lagaay-Westblaak kreeg vier weken de tijd om structurele verbeteringen door te voeren.

De inspectie heeft de apotheek in september en oktober 2012  bezocht om de voortgang van de verbeteringen te toetsen. Bij het laatste bezoek in oktober heeft de inspectie geconcludeerd dat er in Medsen Apotheek Lagaay-Westblaak nog steeds hoge risico’s zijn voor de patientveiligheid.

Bij de instelling van het verscherpt toezicht eiste de inspectie dat de apotheek drie maatregelen zou nemen. Twee daarvan zijn inmiddels genomen. De medicatiebewaking vindt nu plaats op basis van één compleet en actueel farmaceutisch dossier. Medsen Apotheek heeft echter nog geen adequate maatregelen genomen om de hoge risico’s voor patientveiligheid bij receptverwerking, kwaliteit, opslag en faciliteiten, medicatieoverdracht, medicatiebewaking en het bereiden van geneesmiddelen weg te nemen. Omdat de apotheek nog steeds niet volledig voldoet aan de gestelde eisen, heeft de inspectie de minister geadviseerd een aanwijzing te geven.

De maatregelen die de apotheek moet nemen zijn onder meer het laten uitvoeren van een onafhankelijkecontrole door een 2e assistente. De apotheek moet beschikken over een  adequate temperatuurmonitoring van de koelkasten  en de beoordeling en afhandeling van medicatiebewakingssignalen moeten consequent worden vastgelegd. Daarnaast moet er een schriftelijke of in de computer vastgelegde werkinstructie zijn voor een handmatige doseringcontrole bij kinderen jonger dan 12 jaar.

De inspectie zal controleren of Medsen Apotheek Lagaay-Westblaak de aanwijzingen van de minister binnen het vastgestelde termijn opvolgt. Als dat niet het geval is kan er een dwangsom opgelegd worden.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen