Stand in Röpcke-Zweers Ziekenhuis tijdens Donorweek

Array

Tijdens de nationale Donorweek 2012 van maandag 22 oktober tot en met zondag 28 oktober 2012 staat Nederland in het teken van orgaan- en weefseldonatie. De Saxenburgh Groep heeft die week een stand ingericht in de hal van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg. De donatiecoördinator van het ziekenhuis zal bezoekers en medewerkers actief benaderen met de vraag: “Bent u al donor?”

In Nederland heerst al jaren een donoren­tekort. Er zitten veel meer mensen te wachten op een orgaan dan er beschikbaar zijn. Dat komt doordat de kans dat ­iemand een orgaan nodig heeft veel groter is dan de kans dat hij of zij een geschikt orgaan kan afstaan. Maar het komt ook omdat artsen meestal geen toestemming krijgen om over te gaan tot een donatieprocedure.

Keuze maken
De komende tijd zal de vraag naar donoren niet afnemen. Donororganen blijven enorm kostbaar en van nabestaanden zal elke keer worden verlangd een keuze te maken. Daarom is registratie zo belangrijk. “Denk bewust na over een keuze en leg die vast. Ook ‘nee’ is beter dan niets. Anders leg je het bij je familie neer, die dan op een emotioneel moment die moeilijke beslissing moet nemen,” zegt donatiefunctionaris en IC-verpleegkundige Geja van Lutterveld van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis.

De Saxenburgh Groep besteedt sinds jaren ruim aandacht aan orgaan- en weefseltransplantatie. In de Donorweek zal de donatiecoördinator van het Röcpke-Zweers Ziekenhuis met een voorlichtingstand plaatsnemen in de hal van het ziekenhuis om vragen te beantwoorden, maar ook zal zij bezoekers actief benaderen en de belangrijke vraag stellen: “Bent u al donor?”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen