SP vraagt om andere PGB controle

Array

SP raadslid Marie Therese Janssen heeft vragen gesteld aan het college over de vernieuwde controles door de gemeente Oss op het persoonsgebonden budget (PGB). Naar aanleiding van de berichten over verscherpte controle heeft de SP gemeend aan wethouder Peters een aantal vragen te moeten stellen.

Het persoonsgebonden budget is een goed middel om mensen met een beperking de mogelijkheid te bieden de eigen regie over hun leven te laten houden. Een beperkt aantal mensen maakt hier gebruik van. De SP staat zeker achter controle en verantwoording van gemeenschapsgelden.Maar heeft wel vragen over de manier waarop dit zou moeten.

Een goede indicatie voor de toekenning van een PGB is van noodzakelijk belang. De gemeente besluit nu vrij rigoureus om mensen die een PGB ontvangen streng te controleren. Zij moeten een rekening openen, de kosten moeten dan maar van het PGB af. De gemeente gaat zelf controleren, de vraag is, wie controleert en waarop controleert men? Het huidige gemeentebestuur heeft de mond vol van eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid, maar lijkt met deze maatregel geen geloof te hebben in dit uitgangspunt.

Niemand is tegen controle op een goede besteding van gemeenschapsgeld, maar de manier waarop dit gebeurd is wel van belang. De SP vraagt waarom de wethouder niet heeft gekeken naar andere controlemogelijkheden en manieren waarop uitbetaling en ondersteuning kan plaatsvinden.

Marie Therese Janssen heeft de volgende vragen aan de wethouder gesteld:

Waarom is er besloten om het verantwoordingsvrije bedrag volledig te laten vervallen. Landelijk is de hoogte van het verantwoordingsvrije bedrag 1,5 % van het netto jaarbudget, met een minimum van 250 euro en een maximum van 1250 euro. Dit is verantwoordingsvrij besteedbaar. Kosten hoger dan deze bedragen moeten worden verantwoord.

Waarom moet er een aparte rekening geopend worden? Dit brengt kosten met zich mee die afgaan van het PGB.

Waarom gaat de gemeente zelf twee keer per jaar controleren. Dit brengt een kostenplaatje met zich mee. Zowel voor de klant als voor de gemeente. Geeft de gemeente aan ouderen de beschikking over een computer en printer? Veel ouderen kunnen zelf geen zorgcontracten maken en/ of bewerken.

Waarop gaat de gemeente dan precies controleren? Moeten de administratiekosten uit het PGB betaald worden, iedere postzegel en ieder telefoontje verantwoorden.

Waarom maakt de gemeente geen gebruik van de Sociale Verzekerings Bank. Men kan de PGB gelden rechtstreeks daarop storten en de klant kan gebruik maken van de administratieve ondersteuning van de Sociale Verzekerings Bank. De Sociale Verzekeringsbank heeft PGB administratief in hun systematiek goed geregeld.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen