Voorzitter ZN weigerde beleid zorgverzekeraars bij Tros Radar uit te leggen

Array

Andre Rouvoet, voorzitter ZN, weigerde beleid zorgverzekeraars bij Tros Radar uit te leggen. Het prijsbeleid voor medicijnen zorgt voor enorme verwarring – en dat terwijl het aanvankelijk juist gericht was op het verlagen van de kosten voor de patient en voor de verzekeraar, en op het verminderen van de extreme winsten. Nu besteden apothekers ruim 20 uur van hun werktijd aan administratie vanwege het uit te voeren beleid van de verzekeraar. De wijze waarop de prijzen gedrukt worden, kunnen omschreven worden met vier methodes: preferentiebeleid, historische prijzen, pakjesprijzen en laagste-prijsgarantie.

Doordat de verschillende verzekeraars andere methodieken gebruiken, en soms zelfs bij dezelfde verzekeraar verschillende methodes worden gebruikt om de prijzen te bepalen, is transparantie helemaal zoek. Noch de apotheker, noch de patient heeft enig idee wat voor het medicijn betaald moet worden, en wat later van het eigen risico van de patient wordt afgetrokken. Als de consument vooraf aan de apotheker vraagt of het misschien verstandiger is om de medicijnen zelf af te rekenen, kan de apotheker daar geen antwoord op geven. Zo kan het voorkomen dat de prijs op het pakje 49 euro is, maar dat er 190 euro van het eigen risico wordt afgeschreven. Maar Andre Rouvoet wilde geen reactie namens ZN geven. op twitter reageerde hij wel en zei dat enkele van de genoemde knelpunten  al gesignaleerd waren en daarover zijn #ZN en #KNMP al in gesprek zijn.Het KNMP-bestuur zou, volgens Rouvoet, hem recent hebben verzekerde dat het preferentiebeleid voor hen geen issue meer is. En de contractering is zaak van de individuele zorgverzekeraars en apothekers. Daarom was er voor ZN geen aanleiding om aan te schuiven bij TROS Radar. En met die uitspraken maakt Rouvoet dezelfde fout als hij toen bij minister van Jeugd en Gezin.  De jeugdartsenwn belangenorganisaties hingen aan de noodklok, maar hun zorgen over de jeugdzorg leken toen niet door te dringen tot Rouvoet. Ook nu weer lijken de problemen van apothekers door het beleid van zorgverzekeraar niet door te dringen tot Rouvoet.  Rouvoet zou al voorzitter van ZN gewoon het beleid moeten verdedigen. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) behartigt de belangen van de ondernemingen die in Nederland zorgverzekeringen aanbieden. De hoofdactiviteit van ZN is het realiseren van voorwaarden waarbinnen de leden het vak van zorgverzekeraar optimaal kunnen uitoefenen. Zoals procesondersteuning, informatievoorziening en PR en het vertegenwoordigen van de branche in overleg met de overheid en branche- en beroepsorganisaties in de zorg.

ZN wil een gezaghebbende en betrouwbare gesprekspartner zijn in het veld van de gezondheidszorg, samen met de overheid en landelijke organisaties van zorgaanbieders, patienten en consumenten en andere maatschappelijke organisaties. Maar vanavond liet Rouvoet dus inhoudsloos verstek gaan en nam ZN niet actief deel aan het maatschappelijke debat over preferentiebeleid, historische prijzen, pakjesmodellen en laagste-prijsgaranties die beleidsbepalende ingredienten zijn van de inrichting van het zorgverzekeringsstelsel en het aanbod en de kwaliteit van de farmaceutische hulp.

Janine Budding

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen