Steden en dorpen kunnen veel meer bijdragen aan gezondheid bewoners

Array

Zorg- en ontwerpwereld gaan strijd aan met ongezonde leefgewoonten en obesitas
De mogelijkheden die onze woon- en leefomgeving bieden om mensen gezond te houden worden te weinig benut. Dat is komende maand een van de boodschappen van het congres Ruimte voor Gezondheid. Healthy Cities: onze leefomgeving als medicijn dat op donderdag 15 en vrijdag 16 november wordt gehouden in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG). Het is in Nederland het eerste grote congres over dit thema dat met het oog op stijgende zorgkosten en een ouder wordende bevolking de komende jaren alleen maar aan belang zal winnen.

Ruimte voor Gezondheid sluit direct aan op een van de speerpunten in het huidige debat over onze gezondheidszorg: Healthy Ageing. Nederlanders worden steeds ouder. Maar met de jaren komen ook de kwalen. Door een gebrek aan beweging, te veel en ongezond eten liggen (welvaarts)ziekten bij alle leeftijdsgroepen op de loer: obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten en kanker. Zij zijn een bedreiging voor de gezondheid van jong en oud en leggen bovendien een extra druk op ons zorgstelsel.

Steeds meer onderzoek wijst ons op mogelijke oplossingen. Preventie staat centraal. Dan gaat het om levensstijl, voedingspatroon en omgevingsfactoren. Ook de kwaliteit en inrichting van onze steden, wijken, dorpen en ons landschap zouden weleens een sleutelrol kunnen vervullen. Meer aandacht voor groen en landschap, voor ‘beweegvriendelijke’ wijken, sociale samenhang en sport in de buurt kan jong en oud helpen zo lang mogelijk gezond te blijven. Hier ligt een opgave voor gemeenten, beleidsmakers, stedenbouwers, landschapsontwerpers en zeker ook verzekeraars en zorgprofessionals.

Het congres is een initiatief van het UMCG, TNO, het Healthy Ageing Network Noord-Nederland (HANNN) en het Planbureau van de Leefomgeving. Het geeft een overzicht van actueel onderzoek, draagt slimme oplossingen aan, belicht best practices en gaat in op de van oudsher sterke maar door velen vergeten band tussen stedenbouw, ruimtelijke planning en gezondheidszorg. Maar bovenal roept het bestuurders, politici, zorgprofessionals, wijkvernieuwers, ontwerpers, verzekeraars, architecten, bewegingswetenschappers en andere onderzoekers op de handen ineen te slaan en het thema van gezonde steden en dorpen samen (weer) hoog op de agenda te plaatsen.

Meer informatie over het congres, de sprekers en het programma is te vinden op www.ruimtevoorgezondheid.nl. Hier kunnen geïnteresseerden zich tevens aanmelden. Het congres wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Groningen-Assen, Innovage, de gemeente Groningen en het Stimuleringsfonds voor Architectuur en Plaza Sportiva.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen