Rapport VWS en reactie GGZ Nederland op Jeugdwet

Array

Het ministerie van VWS heeft op verzoek van de Tweede Kamer een studie uitgebracht over de positie van de jeugd-ggz in de transitie jeugdzorg. De studie en de kamerbrief is op 25 oktober aan de Tweede Kamer gestuurd. Het rapport ‘Gemeenten aan zet. Twee wegen naar ggz voor zorggezinnen’ is een heldere analyse. De gemeenten en de GGZ Nederland zijn het eens over de visie op integrale jeugdzorg, maar verdeeld over de oplossingen. Volgens het rapport van VWS zijn er twee manieren om de gezamenlijke ambities te realiseren.

De eerste oplossing is om de gemeenten volledig verantwoordelijk maken, maar dan moet er wel een landelijk wettelijk kader komen om de kerncomponenten van de ggz overeind te houden, zoals de positie van de patient, kwaliteitseisen voor de professional, landelijke inkoop, toezicht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en medische verwijzingen.

Een andere weg is om de gemeenten te laten sturen via de zorgverzekeraar. In deze variant wordt de zeggenschap van gemeenten wettelijk geregeld. Deze variant is voor het werkveld minder ingrijpend en eenvoudiger te realiseren. De verantwoordelijkheid ligt bij het nieuwe Kabinet en de Tweede Kamer om de juiste keuze te maken. Dit rapport zal helpen een goed afweging te maken.

Op 17 oktober heeft GGZ Nederland op verzoek van VWS een uitgebreide reactie gegeven op de concept-Jeugdwet. De reactie bevat een juridische analyse, een beleidsanalyse en een begeleidende brief met de mening van GGZ Nederland.

» Brief GGZ Nederland: consultatie jeugdwet 15 oktober 2012 (Pdf)

» Bijlage A: concept jeugdwet 15-10-2012 (Pdf)

» Bijlage B: artikelsgewijze opmerkingen 17-10-2012 (Pdf)

Lees ook meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Bron: GGZ Nederland

Recente artikelen