Duidelijker richtlijnen nodig bij behandeling chronische pancreatitis

Array

Genetische en klinische aspecten van chronische pancreatitis
Chronische pancreatitis (CP) is een ziekte van de alvleesklier, waarbij een continue ontsteking leidt tot onherstelbare schade aan dit orgaan waardoor er functieverlies optreedt. De meest voorkomende oorzaak van CP is overmatig alcoholgebruik. Daarnaast zijn genetische factoren vaak van invloed op de ontwikkeling van CP. Patienten met CP hebben terugkerende aanvallen van hevige pijn in de bovenbuik die het gebruik van (veelal) sterke pijnstillers vereist. De behandeling van CP is complex en richt zich vooral op het bestrijden van pijn.

Aura van Esch onderzocht of bepaalde genen de perceptie van pijn in CP kunnen beinvloeden. Verder beschreef zij specifieke vormen van CP (erfelijke pancreatitis en idiopathische CP), waarbij de oorzaak niet kan worden vastgesteld. Daarnaast evalueerde zij de stand van diagnostiek en behandeling van CP in Nederland. Hieruit blijkt dat er veel variatie in behandelstrategieen is tussen MDL-artsen, internisten en gastro-intestinaal chirurgen. Er is daarom grote behoefte aan duidelijke richtlijnen, zowel nationaal als internationaal.

woensdag 31 oktober 2012
Tijd 13:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus mevrouw drs. A.A.J. van Esch
Promotors prof. dr. J.P.H. Drenth
Titel promotie: Genetic and clinical aspects of chronic pancreatitis

Biografie
Aura van Esch (Nijmegen, 1975) studeerde Geneeskunde in Leuven (Belgie) en Nijmegen. Ze verrichtte bovenstaand onderzoek op de afdeling Maag-, Darm-, Leverziekten van het UMC St Radboud. Ze is op deze afdeling werkzaam als maag-, darm-, leverarts en staflid.

Bron: Nieuwsbank.nl/ Radboud Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen