Hoge sterftekans ook na IC-opname

Array

Wie een IC-opname overleeft, loopt een aanzienlijk risico om het 1e jaar na ontslag uit het ziekenhuis alsnog te overlijden. Tijdens de eerste 3 maanden na ontslag is de mortaliteit het hoogst; de ziekste en oudste patienten hebben een hoger risico op overlijden kort na een IC-opname.

Dat blijkt uit een onderzoek van Iwan Meynaar et al. onder ruim 2900 patienten die tussen 2004 en 2009 opgenomen waren op de intensive care van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft (Minerva Anestesiol. 2012; epub 2 oktober).

De onderzoekers stellen dat de mortaliteit ná IC-opname tot dusver weinig wetenschappelijke aandacht heeft gekregen. En dat terwijl het toch geen optimale uitkomst genoemd kan worden als een patient snel na een belastende en dure IC-opname overlijdt.

In Delft overleden het 1e jaar na ontslag 436 patienten (14,6%), de meesten in de eerste 3 maanden na ontslag. Daarmee is de mortaliteit in het 1e jaar na ontslag vergelijkbaar met die op de IC zelf: 14,1% van de patienten overleed tijdens de opname.

De mortaliteit na in het 1e jaar ontslag hangt sterk samen met de leeftijd en stijgt van 3,4% voor 50-minners via 12,1% (60-69 jaar) en 26,6% (80-89 jaar) naar 44% voor 90-plussers. Ook de ernst van de ziekte – uitgedrukt in de APACHE-II-score bij opname – en ontslag naar een andere bestemming dan de eigen woonomgeving waren voorspellers voor overlijden in het 1e jaar na ontslag. Beademing, dialyse, opnameduur en sepsis blijken niet samen te hangen met sterfte na ontslag.

Bron: NTvG/(Bijdrage: Esther van Osselen)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen