Ook sommige zelfzorggeneesmiddelen beïnvloeden rijvaardigheid

Array

Niet alleen receptgeneesmiddelen maar ook sommige geneesmiddelen die bij de drogist te koop zijn, kunnen de rijvaardigheid beïnvloeden. Bijvoorbeeld bepaalde hoestmiddelen of bepaalde middelen tegen reisziekte. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust, misschien juist ook omdat deze middelen zonder doktersrecept te verkrijgen zijn. Vanaf 2 november doen de drogisterijen daarom, met nieuw ontwikkelde folders, mee met de voorlichtingscampagne ‘Rij veilig met medicijnen (PDF)‘ in de provincie Friesland.

De campagne is opgezet door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROF), het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Drogisterijen, rijschoolhouders en apothekers doen mee aan deze campagne.

Voorlichting belangrijk

Marten Hummel, directeur CBD: “Hoewel de bijwerkingen van zelfzorggeneesmiddelen over het algemeen milder zijn dan die van receptgeneesmiddelen, willen de drogisterijen graag meehelpen om via deze campagne de bewustwording bij de consument te vergroten. Ook de effecten van sommige zelfzorggeneesmiddelen op de rijvaardigheid moeten namelijk niet onderschat worden. Je kunt er slaperig of duizelig van worden, wazig gaan zien, of ze verminderen het reactievermogen. In het verkeer ben je dan een gevaar voor jezelf én voor anderen. Niet voor niets mag deze categorie geneesmiddelen alleen via drogist of apotheker verkocht worden. Goede voorlichting over deze middelen, niet alleen via huisartsen en apotheken maar ook zeker in de drogisterijen, vinden wij uitermate belangrijk. Hiermee kunnen wij als branche een bijdrage leveren aan verantwoord medicijngebruik.”

Nieuwe folder specifiek over zelfzorg
Om consumenten meer bewust te maken van de mogelijke risico’s van zelfzorggeneesmiddelen in het verkeer, heeft het CBD i.s.m. het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik een nieuwe voorlichtingsfolder ontwikkeld, speciaal voor deze campagne. Deze nieuwe folder gaat specifiek over het drogisterij assortiment en maakt duidelijk welke zelfzorggeneesmiddelen de rijvaardigheid beïnvloeden. Vanaf 1 november vindt er een actie plaats in vrijwel alle drogisterijen in Friesland. Zij geven een maand lang extra aandacht aan voorlichting over veilig rijden met medicijnen en delen de nieuwe folders uit aan hun klanten. IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel: “Wij juichen dit initiatief van de drogisterijen toe, want hoe meer aandacht er komt voor rijgevaarlijke medicijnen, hoe beter.”

Folder medicijnen in het verkeer

Bron: CBD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen