Familieleden belonen hulpverleners met Ster

Array

“Wat ontzettend fijn dat ik gehoord word. Dat is me in 20 jaar nog niet gebeurd.”
Het Vijfde FACT-wijkteam van GGZ Noord-Holland-Noord wordt gewaardeerd om de begeleiding van familieleden van clienten. Dit blijkt uit het winnen van de Ster Familie-ervaring die het Landelijk Platform GGz op 5 november 2012 heeft uitgereikt. Medewerkers namen samen met familieleden deze prijs in ontvangst, die is gebaseerd op een tevredenheidsonderzoek dat onder betrokkenen gehouden is. Het Vijfde FACT-wijkteam onderscheidt zich vooral op het ‘thema’ betrokkenheid. Familieleden geven aan dat zij zeer tevreden zijn over hoe zij worden betrokken bij de zorg voor de client: van het opstellen van het behandel/begeleidingsplan tot aan de daadwerkelijke zorg.

Familiebegeleiding
Henk-Willem Klaassen, sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij het Vijfde FACT-wijkteam: “Stel: je partner maakt een psychose door en wordt begeleid door de GGZ. Jij krijgt alleen via je partner informatie, waar je niet zoveel mee kunt, want je partner knapt niet op. Hoe zou jij je voelen als je niet betrokken wordt bij de behandeling, of alleen een folder krijgt over een groep voor familieleden?” Familiebegeleiding in de langdurende psychiatrie is geen vanzelfsprekendheid. In het Vijfde FACT-wijkteam in Alkmaar betrekken hulpverleners betrokkenen actief bij de behandeling. “Familie krijgt op verzoek individuele gesprekken met de hulpverleners, waarin zij hun verhaal kunnen doen en wij hen tips kunnen geven hoe ze het beste met de situatie om kunnen gaan. Hierdoor hebben naasten het gevoel dat ze gehoord worden en dat ze niet de strijd hoeven aan te gaan. Of dat ze worden afgescheept met termen als privacy. Wij leggen clienten uit dat wij ook hun familie begeleiden. Door met elkaar samen te werken, bereik je meer.”

Vanzelfsprekend
In de toekomst hoopt het team nog meer familieleden te laten participeren en dat het vanzelfsprekend wordt voor betrokkenen om daar zelf om te vragen. Hulpverleners hebben gemerkt dat het samenwerken met familie meerdere voordelen heeft. Door hen voldoende handvatten te geven, blijven zij familie en worden zij geen hulpverleners. Een van de trainingen die familie kan volgen, is hoe zij hun naaste kunnen motiveren meer uit de behandeling te halen zonder dat dit ten koste gaat van hun relatie. Dit draagt eraan bij dat zij weer hun eigen leven kunnen oppakken. Zoals een familielid dit verwoordt: “Mijn zus heeft een ernstige psychiatrische aandoening. Ik heb verschillende gesprekken gehad met en zonder mijn zus met een hulpverlener van het team. Het feit dat ik nu weet hoe ik tot steun kan zijn voor mijn zus, heeft mij meer houvast gegeven.”

Familieplatform
De prijs is uitgereikt op het landelijk congres ‘Van familie moet je het hebben’. In 2010 ontving het Vijfde FACT-wijkteam al een eervolle vermelding voor de Ypsilon Familiester 2010, eveneens een publieksprijs voor familiebeleid in de GGZ. GGZ Noord-Holland-Noord ondertekende in 2009 een samenwerkingsovereenkomst met het familieplatform GGZ NHN, een erkenning van het belang van de rol van de familie tijdens de behandeling. Om het platform te versterken zijn zij op zoek naar nieuwe leden; familieleden of naastbetrokkenen. Kijk hiervoor op www.familieplatformggznhn.nl

bron: GGZ Nhn

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen