Khondrion ontwikkelt therapie voor ziekten energiestofwisseling

Array

Life Sciences bedrijf Khondrion opent op 14 november zijn nieuwe laboratoria binnen het UMC St Radboud te Nijmegen. Khondrion ontwikkelt medicijnen voor ziekten van de energiestofwisseling. Tijdens de opening gaan vertegenwoordigers van onder andere Energy4All en Health Valley in op het belang van Khondrions onderzoek voor de patient, de stad en regio en het UMC St Radboud.

Energiestofwisselingsziekten
Patienten met energie-stofwisselingsziekten, vaak kinderen, lijden aan progressieve ziekten waarbij in de loop van de tijd de hersenen, de ogen, de hartspier, de lever, de nieren, de spieren en andere organen die veel energie nodig hebben uitvallen. Voor deze groep van erfelijke zeldzame ziekten bestaat geen therapie die deze ziekten kan stopzetten of verbeteren. In nauwe samenwerking met het Nijmeegs Centrum voor Mitochondriele Geneeskunde van het UMC St Radboud wil Khondrion hierin verandering brengen.

Khondrion en partners
Bij Khondrion werken ruim tien hooggespecialiseerde experts uit binnen- en buitenland. “In nauwe samenwerking met het UMC St Radboud is nu een unieke keten ontstaan van patientenzorg, diagnostiek, fundamenteel en toegepast onderzoek”, zo stelt prof. Jan Smeitink, hoogleraar mitochondriele geneeskunde en initiatiefnemer van dit samenwerkingsverband. Om zo snel mogelijk een medicijn te kunnen ontwikkelen, werkt Khondrion samen met een groot aantal nationale en internationale onderzoeksinstituten, bedrijven en patientenorganisaties. Lokale samenwerking is er onder andere met de Nijmeegse bedrijven Chiralix en MercaChem.

Financiering
Khondrions Research en Development wordt ondersteund vanuit derde geldstroom fondsen zoals Energy4All, het Zeldzame Ziekte Fonds, en de Mitochondrial Medicine Foundation uit de Verenigde Staten en tweede geldstroom gelden vanuit de Nederlandse en Europese overheid via recent verworven prestigieuze onderzoekssubsidies zoals EuroStars en ZonMW.

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen