Symposium over Optimal Healing Environments 28-11-2012

Array

Als wetenschappers, architecten en opdrachtgevers gaan samenwerken komen er zorggebouwen waar mensen minder pijn hebben, sneller genezen, minder stress oplopen en zich plezieriger voelen. Daarmee kan behalve de winst voor patienten en werkenden in de zorg, ook financieel een grote besparing worden bereikt. Mensen hebben minder medicijnen nodig en genezen sneller als ze in een helende omgeving worden behandeld en verzorgd.

Over het thema helende omgevingen organiseert het Rotterdamse bureau Kopvol architecture en psychology in samenwerking met het Nederlandse Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie en het Samueli Institute, USA een internationaal symposium. Daar zal een keur aan wetenschappers, architecten en gebruikers ervaringen uitwisselen en een internationaal netwerk van deskundigen starten. Het symposium onder de titel Optimal Healing Environments vindt plaats op 28 november 2012 in Het Lantaren Venster in Rotterdam. Kopvol onderzocht de rol van de architectuur op het menselijk welbevinden en haar bijdrage aan genezing. Ze ontwikkelden onder meer de ontwerpuitgangspunten van het nieuwe centrum voor kinderkanker (NKOC) dat in Utrecht verschijnt.

In de 20e eeuw waren ziekenhuizen en andere zorggebouwen altijd gericht op functionaliteit. Het moest allemaal efficient, gemakkelijk schoon te maken en binnen budget. De gebouwen waren alleen ontworpen om in de hoogtechnische bestrijding van de ziekte te functioneren. Dat leidde tot grijze, vierkante, sfeerloze gebouwen waar ziekte de uitstraling bepaalde. Voor architecten waren deze opdrachten weinig aantrekkelijk. Sinds het belang van een goed ontwerp als onderdeel van een genezingsproces steeds nadrukkelijker wetenschappelijk werd aangetoond is de rol van het design niet alleen groter geworden, maar ook fundamenteel gewijzigd.

Per dag komen meer dan zevenhonderdduizend mensen in een omgeving waar ziekte en genezing centraal staan. Dat zijn zowel patienten als mensen die er hun werk komen doen. Zij hebben allemaal baat bij design dat is ontworpen met begrip voor de zieke mens en zijn behoeften. Healing environment of helende omgeving is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat – onder veel meer – aantoont dat een vrij uitzicht stressreducerend op kankerpatienten werkt. Ander onderzoek toont aan dat in een goed ontworpen ziekenhuis het aantal infecties drastisch daalt. Cijfers geven de architecten de argumenten in handen voor zogenoemd evidence based design, dat weer aansluit bij de geldende medische praktijk van evidence based medicine, wat inhoudt dat je alleen toepast wat echt werkt.

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen