Mantelzorg? Nu even niet!

Array

Aandacht voor overbelasting op de Dag van de Mantelzorg
Aankomende zaterdag zeggen de 2,6 miljoen mantelzorgers in Nederland: ‘Nu even niet’. Dan staat de Dag van de Mantelzorg namelijk in het teken van de kunst om de zorgtaken tijdelijk over te dragen aan een ander. Geen gemakkelijke opgave als je dag in, dag uit voor een ander zorgt. Maar wel absoluut noodzakelijk om de zorg vol te houden en overbelasting te voorkomen.

 
Uit de laatste peiling van het Nationaal Mantelzorgpanel stellen mantelzorgers dat:

-      grenzen stellen

-      op tijd hulp zoeken bij de omgeving en beroepskrachten

-      zorgen voor momenten van ‘Nu even niet’

oplossingen zijn om overbelasting te voorkomen. Toch blijkt dit makkelijker gezegd dan gedaan want uit het onderzoek blijkt tevens dat 80% zich nooit eens vrij voelt van verantwoordelijkheden.

 

Nieuwe energie

‘Altijd maar in je hoofd bezig zijn met degene voor wie je zorgt is enorm zwaar’, zegt Roos Verheggen, waarnemend directeur van Mezzo. ‘Mantelzorgers die met liefde voor een ander zorgen, ‘vergeten’ soms goed voor zichzelf te zorgen. Daarom is af en toe een moment van ‘Nu even niet’ een absolute voorwaarde om voor een ander te kunnen zorgen. Wanneer beroepskrachten of de omgeving tijdelijk de zorg overnemen kan de mantelzorger weer nieuwe energie opdoen.’

 

Zorgbereidheid is groot

Het nieuwe regeerakkoord vraagt om meer voor elkaar te zorgen. De bereidheid om voor elkaar te zorgen is al erg groot in Nederland. Er zijn nu al 2,6 miljoen mantelzorgers die langdurig en intensief voor een ander zorgen. Maar in bijvoorbeeld intensieve zorgsituaties of in combinatie met werk en een gezin kan dit ook (te) zwaar zijn. Uit het onderzoek blijkt dat mantelzorgers zich minder belast zouden voelen als ze er bijvoorbeeld minder alleen voor staan en de zorg kunnen delen, een nachtje goed kunnen slapen, ondersteund worden door hulp in de huishouding of wanneer er meer overleg mogelijk is met familie en hulpverleners.

 

15de Dag van de Mantelzorg

Op zaterdag 10 november organiseert Mezzo samen met Steunpunten Mantelzorg, gemeenten en andere organisaties voor de 15e keer de Dag van de Mantelzorg. Mantelzorgers kunnen dan even weg uit de zorgsituatie en deelnemen aan diverse activiteiten bij hun in de buurt. Zoals de Mega FUNdag voor 750 jonge mantelzorgers in Beeld en Geluid Experience in Hilversum, een drumworkshop van Cesar Zuiderwijk in Den Haag of de Dag van de Rotterdamse kanjers. Kijk voor meer informatie op www.dagvandemantelzorg2012.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen