Gratis sneltest HIV in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

Array

In de week van 3 tot en met 7 december is er de mogelijkheid om je in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven gratis te laten testen op HIV. Dit gebeurt met een sneltest die wordt afgenomen door een hiv-verpleegkundige van het ziekenhuis. De actie wordt gehouden in het kader van Wereldaidsdag op 1 december. Vier op de tien mensen die geïnfecteerd zijn met het hiv-virus, weten dat zelf niet.

De hiv-sneltest wordt discreet, anoniem en uitsluitend op afspraak afgenomen. Patienten dienen in de week voorafgaand telefonisch een afspraak te maken via telefoonnummer (040) 239 7941 (het ziekenhuis heeft de nummerherkenning uitstaan). De patient krijgt, om de anonimiteit te waarborgen, een nummer en kan op de afgesproken tijd in de wachtkamer van de polikliniek Inwendige Geneeskunde (route 36) plaatsnemen. Daar worden de patienten zeer discreet opgeroepen voor de test. Alle patienten komen op afspraak.

 

Voor de test is een klein vingerprikje voldoende. De testuitslag is binnen 15 minuten bekend. Tijdens het wachten op de uitslag blijft de patient bij de hiv-verpleegkundige in de kamer. Bij een Hiv-positieve test krijgt de patient onmiddellijk de juiste begeleiding.

 

Het hiv-behandelcentrum van het Catharina Ziekenhuis is sinds 2002 een van de 26 hiv- behandelcentra van Nederland. HIV mag alleen in deze centra behandeld worden, omdat de behandeling specifieke expertise vereist. Op de polikliniek Inwendige Geneeskunde werkt een team van zorgverleners (artsen, verpleegkundigen en psychologen), dat gespecialiseerd is in de behandeling van patienten met een hiv-infectie. Tegenwoordig is HIV in Nederland niet meer een dodelijke, maar een chronische ziekte. Dit vraagt om specifieke individuele begeleiding in acceptatie van de ziekte en psychosociale, maatschappelijke en seksuele aspecten.

 

In het Catharina Ziekenhuis zijn 450 patienten met een hiv/aids-infectie in behandeling. Dit aantal groeit elk jaar. Het behandelteam streeft naar het verbeteren van de kwaliteit van leven van de hiv-patienten. Daarnaast geeft het team scholing op afdelingen in het ziekenhuis en daarbuiten.

Recente artikelen