New England Journal of Medicine publiceert landmark EVOLVE studie

Array

Effect van Cinacalcet op Cardiovasculaire Ziekten bij Dialysepatienten met secundaire hyperparathyroïdie
Deze week publiceert het gerenommeerde medische tijdschrift New England Journal of Medicine[1] de resultaten van de EVOLVE™ studie, één van de weinige prospectieve, gerandomiseerde landmark studies in de nefrologie bij nierpatienten die dialyseren.  “De EVOLVE studie suggereert overlevingsvoordeel bij gebruik van cinacalcet”  aldus Dr. M. Vervloet,  nefroloog in het VUmc,  in zijn eerste reactie op de resultaten.

Hoewel het primaire eindpunt van EVOLVE niet is behaald biedt de studie belangrijke informatie over de behandeling van deze chronisch, ernstig zieke patienten met een complex ziektebeeld.

Primaire resultaten
Cardiovasculaire ziekten komen veel voor bij deze patientengroep en vormen een belangrijke doodsoorzaak. Het primaire samengestelde eindpunt van de studie was de tijd tot overlijden of eerste cardiovasculaire event, (hartinfarct, ziekenhuisopname voor onstabiele angina pectoris, hartfalen of perifeer vasculair event). Dit werd bij patienten uit de cinacalcet groep gereduceerd met 7%.  Deze resultaten zijn statistisch niet significant.

De baseline karakteristieken tussen de cinacalcet en placebo groepen waren over het algemeen gelijk met een uitzondering voor leeftijd – een belangrijke voorspeller voor sterfte en cardiovasculaire events.

Wanneer gecorrigeerd  wordt voor de verschillen in deze baseline karakteristieken (‘pre-specified’ ITT analyse), resulteerde een behandeling met cinacalcet versus placebo in een nominale statistisch significante relatieve risico reductie van 12% van het primaire eindpunt (p=0,008) (Hazard Ratio 0,88, 95% CI, 0,79, 0,97).

De meest voorkomende bijwerkingen in de cinacalcet groep komen overeen met het bijwerkingenprofiel dat reeds bekend is van deze therapie, waaronder misselijkheid, braken en hypocalciemie. Deze kwamen vaker voor in de cinacalcet groep.


[1] The EVOLVE Trial Investigators, The New England Journal of Medicine, November 3,2012 IDOI: 10.1056/NEJMoa1205624

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen