Europese miljoenensubsidie voor VU-onderzoekers

Array

ERC Advanced voor onderzoek naar effecten van beloning en afgifte neuropeptiden.
De European Research Council (ERC) heeft twee ERC Advanced Grants toegekend aan cognitief psycholoog Jan Theeuwes en hersenonderzoeker Matthijs Verhage. De ERC Advanced Grant is bedoeld voor Europese toponderzoekers die grensverleggend onderzoek doen. Eerder dit jaar ontving ook VU-hoogleraar Piet Mulders een ERC Advanced Grant.

Gedrag aanpassen door beloning
Jan Theeuwes onderzoekt hoe het brein reageert op voorwerpen die geassocieerd worden met een grote of kleine beloning. De verwachting van een beloning zorgt ervoor dat we ons gedrag aanpassen. Hoewel er veel bekend is over het effect van belonen op motivatie, weten we weinig over de invloed ervan op aandacht en perceptie. Er zijn wel aanwijzingen voor een grote invloed van beloning op perceptie: voorwerpen die we associeren met een beloning vallen meer op, ook al proberen we ze te negeren.

Theeuwes onderzoekt met name de effecten van beloning op de dopamine-circuits, onder meer bij Parkinson-patienten, door middel van deep brain stimulation en gerelateerd aan individuele gevoeligheid voor beloningen. Het onderzoek zal grote invloed hebben op de studie naar cognitie, educatie en (risicovol) keuzegedrag en op onderzoek naar bijvoorbeeld (drugs)verslavingen en obesitas, waarbij zowel aandacht als beloning een belangrijke rol spelen.

Hoe neuropeptiden worden afgegeven
Het onderzoek van Matthijs Verhage gaat over de manier waarop zenuwcellen in ons brein neuropeptiden afgeven. Dat gebeurt vanuit speciale blaasjes, de dense core vesicles (DVC’s). Het is bekend dat deze afgifte verschilt van die van de klassieke neurotransmitters, maar er is nog veel meer onderzoek nodig naar de manier waarop dit gebeurt. Het einddoel van dit project is om te laten zien hoe DCV-afgifte werkt, welke genen en eiwitten erbij betrokken zijn en hoe we deze processen kunnen bewerken om ze in te zetten voor herstel bij ziekte of schade.

Onderzoek naar de werking van neuropeptiden is zeer relevant, omdat neuropeptiden een sterke invloed hebben op ons gedrag en gevoel. Problemen met de afgifte van neuropeptiden lijken dan ook belangrijk bij het ontstaan van ziektes als geheugenstoornissen, diabetes en overgewicht en het optreden van bijvoorbeeld stemmingsstoornissen.

bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen