Martini Ziekenhuis introduceert hygiënedoekjes en nieuwe veiligheidskaart

Array

In de week voor de Patientveiligheid (12-16 november) deelt het Martini Ziekenhuis hygienedoekjes uit aan bedlegerige patienten. Hiermee kunnen zij voor het eten hun handen reinigen en zo helpen ziekenhuisinfecties te voorkomen. Daarnaast ontvangt elke patient in het ziekenhuis een veiligheidskaart. Daarop staat hoe patienten zelf alert kunnen zijn als het gaat om hun onderzoek of behandeling in het ziekenhuis.

Ziekenhuisinfecties komen in alle ziekenhuizen voor en worden meestal veroorzaakt door bacterien die de patient zelf bij zich draagt of die door anderen worden overgedragen, bijvoorbeeld door handcontact of via de lucht. Informatie over het voorkomen van ziekenhuisinfecties is in alle ziekenhuizen gemeengoed. Uiteraard is het cruciaal dat het personeel precies weet wat zij kunnen doen om infecties te voorkomen. En vaak hangt er ook wel ergens een poster voor patienten op een verpleegafdeling of polikliniek. Ervaring leert echter dat mensen graag even de tijd nemen om het bezoek aan een arts voor te bereiden en vaak ook notities willen maken tijdens het gesprek. Het Martini Ziekenhuis combineert nu beide aspecten in een nieuwe veiligheidskaart op zakformaat. De uitvouwbare kaart biedt informatie over het voorkomen van infecties, maar geeft onder andere ook informatie over medicatieveiligheid, moedigt mensen aan vragen te stellen én heeft op de achterkant ruimte om vragen te noteren en notities te maken. Motto van de kaart is dan ook ‘Wij zijn alert, bent u dat ook?’

Handen wassen in bed
Een ander tastbaar voorbeeld van verbeterde aandacht voor het voorkomen van ziekenhuisinfecties, is onderzoek naar gebruik van hygienedoekjes.  Hiervan kunnen patienten gebruik maken die niet zelf hun bed uit kunnen komen om bijvoorbeeld voor het eten hun handen te wassen. Het gebruik van de doekjes wordt na de Week van de Patientveiligheid geevalueerd.

bron: Martini Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen