SP wil opheldering over verziekte werkverhoudingen VUmc

Array

SP-Kamerlid Henk van Gerven reageert geschrokken op nieuwe meldingen over geruzie en gevaren voor de patientveiligheid in het VU medisch centrum. Volgens anonieme meldingen zou er sprake zijn van een `strafbare samenzweringsoperatie om een arts te beschadigen, waarbij niet meer gedacht wordt aan de patient.’ Ook is vermoedelijk een nieuw sterfgeval – waarbij een nog betrekkelijke jonge patient op de operatietafel is overleden – wederom niet aan de inspectie gemeld. Van Gerven wil dat beide zaken tot de bodem worden uitgezocht en dat de patientveiligheid in het VUmc gegarandeerd wordt.

Van Gerven: `Ik wil van de minister exact weten hoe zij op korte termijn ervoor gaat zorgen dat de patientveiligheid in het VUmc op orde wordt gebracht. Het zou natuurlijk volstrekt onacceptabel zijn als patienten de dupe worden van geruzie onder specialisten. Het VUmc staat onder verscherpt toezicht. Een sterfgeval als deze hoort bij de inspectie bekend te zijn. Als het waar is dat er binnen het VUmc sprake is van totaal verziekte verhoudingen tussen specialisten dan moet de inspectie ingrijpen. We kunnen niet toestaan dat de patientenzorg lijdt onder het geruzie van specialisten,’ aldus Van Gerven.

Van Gerven en SP-Kamerlid Renske Leijten hebben wederom schriftelijke vragen gesteld aan Minister Schippers. De minister wordt onder andere gevraagd of zij bereid is onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de oorzaken en vermijdbaarheid van sterfgevallen in het VUmc op de afdelingen intensive care en longchirurgie en de rol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg hierin. Eerder weigerde Schippers nog een onafhankelijk onderzoek in te stellen.

bron: SP

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen