Veiligheidsrisico’s binnen bezuinigende GGZ-instellingen onder vergrootglas

Array

GGZ-instellingen worstelen steeds meer met het indammen van veiligheidsrisico’s rond patienten, medewerkers en gevoelige informatie. Hoe houd je de instelling veilig, in tijden van aanhoudende bezuinigingen, complexere problematiek onder patienten en strengere overheidsnormen? Op 6 december aanstaande werpen de Onderzoeksraad voor Veiligheid en instituut voor veiligheids- en crisismanagement COT een kritische blik op de stand van zaken en belichten GGZ-insiders goede voorbeelden en ervaringen. Dit tijdens een symposium van aansprakelijkheidsverzekeraar Centramed, dat geheel in het teken staat van “Risico’s in de GGZ – De harde werkelijkheid”.

Met een blik van buiten kijkt Koos Visser, raadslid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, naar de rol van raden van bestuur en raden van toezicht van GGZ-instellingen bij het managen van veiligheidsrisico’s. Directielid Marco Zannoni van het COT vindt dat de zorgsector nog teveel leunt op calamiteitenbestrijding. In een praktische workshop presenteert hij een stappenplan richting crisismanagement.

Good practices
Vanuit de GGZ komen drie sprekers aan het woord. Jeroen Muller, bestuursvoorzitter van Arkin, deelt zijn opgedane inzichten over het waarborgen van de veiligheid in een GGZ-instelling in verandering. Psychiater Jane Beck-Lie a Fat van de Parnassia Groep zoomt in op de alledaagse praktijk. Hoe kijk je verder dan de veiligheidsprocedures en beleidsregels naar wat er praktisch op de werkvloer nodig is? En tot slot presenteert verplegingswetenschapper Roland van de Sande de prijswinnende “Crisismonitor”, een observatie-instrument waarmee bijvoorbeeld agressie-incidenten en separatieduur danig teruggedrongen worden. Van de Sande zet de resultaten van de invoering van de Crisismonitor in diverse GGZ-instellingen uiteen.

Nyenrode
Het symposium, dat onder dagvoorzitterschap staat van Tom van ‘ t Hek, vindt plaats op Nyenrode Business Universiteit in Breukelen, op 6 december 2012, van 15:00 tot 20:15 uur. Voor leden van Centramed is deelname gratis, niet-leden betalen 125 euro. Aanmelden kan via www.centramed.nl/symposium. Nadere informatie over het symposium is te verkrijgen via [email protected] of 070 3017070.

Recente artikelen