Meer handen aan het bed door Het Nieuwe Werken in de zorg

Array

Het Nieuwe Werken geeft meer ruimte aan professionals en zorg op maat
Baten kunnen oplopen tot ruim een half miljard euro per jaar
Grootste besparingen op ziekteverzuim en bureaucratie

Het Nieuwe Werken in de zorg biedt professionals meer ruimte om zorg op maat te leveren aan de client. Zelfsturing leidt tot een grotere inzetbaarheid van medewerkers, meer arbeidsvreugde en positieve effecten op de kwaliteit van de zorg, stellen zorginstellingen die zelfsturing succesvol hebben ingevoerd.  Bijkomend effect is een verschuiving van managementfuncties naar handen aan het bed en een forse besparing op overhead, samen goed voor honderden miljoenen euro’s per jaar.  Dit blijkt uit onderzoek van NYFER naar Het Nieuwe Werken in de zorg, uitgevoerd in opdracht van Natuur & Milieu en de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de Week van Het Nieuwe Werken.

Baas over eigen agenda
Zelfsturing (binnen het team in overleg met clienten zelf bepalen hoe het werk wordt georganiseerd en uitgevoerd) is de meest vergaande vorm van Het Nieuwe Werken. Medewerkers in de thuiszorg en wijkverpleegkundigen experimenteren al met deze nieuwe manier van werken waarbij de zorgvraag van de patient het vertrekpunt is. Om deze zorg goed te plannen en coördineren moet de zorgverlener baas zijn over de eigen agenda in plaats van op voorgeschreven tijdstippen een aantal voorgeschreven handelingen uitvoeren. Het Nieuwe Werken helpt om clienten zorg op maat te bieden.
Reactie Tjerk Wagenaar, directeur Natuur & Milieu: ‘Het Nieuwe Werken kan vaker dan je denkt, ook in de zorg dus. Het is bemoedigend om te zien dat Het Nieuwe Werken zorgt voor meer handen aan het bed én minder files.’

Ook de vakbonden in de zorg zien kansen voor Het Nieuwe Werken in de zorg. Eric de Macker (CNV Publieke Zaak): ‘Wij werken er graag aan mee dat de regie over de zorg meer bij de medewerkers komt te liggen. Zij staan immers het dichtst bij de patienten. Hun vakmanschap is essentieel voor de zorg.’ Corrie van Brenk (Abvakabo FNV): ‘Wel moeten we er op letten dat nieuw werken niet doorslaat naar eenzijdige flexibilisering. Medewerkers zijn heel loyaal en zetten zich keihard in voor de zorg, maar daar zitten ook  grenzen aan.’

Flexibele werktijden helpen de arbeidsmarkt in de zorg
In de komende tien tot vijftien jaar wordt een groot personeelstekort in de zorg verwacht. Naar verwachting zijn er tot 2025 500.000 extra werknemers nodig. Die zijn echter niet beschikbaar omdat de beroepsbevolking niet meer groeit. Werkgevers hebben belang bij het vergroten van de inzetbaarheid van hun huidige werknemers en het kunnen aantrekken van voldoende goed opgeleide nieuwe medewerkers.  Daarvoor is het noodzakelijk om zo goed mogelijk in te spelen op de voorkeuren van werknemers in de zorg. 60% van de werknemers noemt een goede balans tussen werk en privé het belangrijkste motief voor flexibele werktijden; besparing van reistijd is voor 28% van de zorgwerknemers ook een belangrijk motief.

Financiele baten ruim een half miljard
De gezondheids- en welzijnszorg is met 1,3 miljoen werknemers een van de grootste sectoren van de economie. Kleine ombuigingen in uitgaven hebben snel grote effecten.  Een half procent minder ziekteverzuim levert jaarlijks 125 miljoen euro op. En als een kwart van de werknemers die dit kan, bijvoorbeeld mensen met veel administratieve taken, 1 dag per week thuis werkt,  bespaart dit jaarlijks 12 miljoen uren reistijd, omgerekend 100 miljoen euro.  Minder woon-werkverkeer levert daarnaast nog eens minder uitstoot op van CO2 , fijnstof en files plus minder slachtoffers van ernstige verkeersongevallen.

Ook op huisvesting zijn forse besparingen mogelijk. Instellingen die met HNW zijn begonnen, rapporteren 20 tot 40 procent minder huisvestingskosten. Een besparing van 20% bij zorginstellingen leidt tot een jaarlijks kostenvoordeel van 40 miljoen. Vooral bij nieuwbouw en herinrichting kan hiermee rekening worden gehouden. Overigens benadrukken de instellingen dat bezuiniging niet het enige doel kan zijn, HNW gaat om een andere manier van samenwerken die de kwaliteit van de dienstverlening ten goede komt.

25% werknemers werkt 1 dag per week thuis 80 miljoen
– besparing reiskosten 30 miljoen
– besparing reistijd 100 miljoen

Minder uitstoot CO2, fijnstof, files 6-8 miljoen

Minder slachtoffers ernstige verkeersongevallen 16 miljoen

0,5% minder ziekteverzuim 125 miljoen

Besparing huisvestingskosten 40 miljoen

Besparing overhead (management, ondersteuning) 3oo miljoen

bron: Natuur & Milieu, Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen