Vroege opsporing longziekte COPD nu via huisarts

Array

COPD is een ernstige longziekte. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Ruim een kwart miljoen Nederlanders deed inmiddels de online COPD risicotest op de website van het Astma Fonds (in januari Longfonds). Nu wordt de succesvolle test opgenomen in het PreventieConsult van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en kan elke huisarts mensen met COPD vroeg opsporen. Dat melden Astma Fonds en NHG op Wereld COPD Dag, woensdag 14 november.
In de test op www.astmafonds.nl kunnen mensen tussen 40 en 70 jaar aan de hand van 10 vragen al zien hoe hoog hun risico is op deze ongeneeslijke longziekte. Ongeveer een kwart van de mensen die de online test doen, blijkt een hoog risico op COPD te hebben en krijgt het advies naar de huisarts te gaan. In Nederland hebben 320.000 mensen de diagnose COPD. Naar schatting zijn er nog eens 300.000 mensen met COPD zonder dat ze dit zelf weten. Zij melden zich pas als ze klachten krijgen. “Bij COPD is sprake van onherstelbare schade aan de longen”, zegt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds. “Alle reden om patienten met COPD op tijd op te sporen.”

COPD in PreventieConsult

Sinds 2011 zetten huisartsen het PreventieConsult in om mensen met een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade op te sporen. “Daar komt nu COPD bij”, zegt Rob Dijkstra, hoofd Implementatie van het NHG. Uit onderzoek door de Universiteit Maastricht bij elf huisartsenpraktijken blijkt dat het loont om daar vroege opsporing via de COPD risicotest toe te passen.
“Als huisartsenpraktijken actief patienten tussen 40 en 70 jaar benaderen, spoort een gemiddelde praktijk negen nieuwe patienten met COPD op”, zegt Dijkstra. Dat is een stijging van het aantal bekende patienten met COPD van 19 procent. Volgens de Nationale Kompas Volksgezondheid zijn er nu gemiddeld 46 mensen met COPD per praktijk.“Uit het onderzoek blijkt dat het huisartsen goed lukt om de opsporing te organiseren.”, besluit Dijkstra. Huisartsen kunnen de COPD risicotest en bijbehorende materialen nu bestellen op www.nhg.org/preventieconsultcopd. De eerste 300 bestellers ontvangen de materialen gratis!

Regering: preventie in eerstelijn

In het regeerakkoord heeft de regering veel aandacht voor preventie en gezonde leefstijl. De hele eerstelijnszorg krijgt steeds meer preventieve taken en er ligt steeds meer de nadruk op vroege opsporing. Het opnemen van de COPD risicotest in het PreventieConsult sluit daar naadloos op aan.

De COPD risicotest is wetenschappelijk onderbouwd. bron: prof.dr. Onno van Schayck, CAPHRI – Maastricht Universiteit Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen