De Beurs Domotica & Slim Wonen inspireert

Array

Technische snufjes…ze worden steeds leuker, handiger en… slimmer! De standhouders van de beurs voor Domotica & Slim Wonen weten daar alles van. Deze landelijke beurs vindt op 21 en 22 november plaats in het futuristische Evoluon te Eindhoven en wordt georganiseerd door het nationale kenniscentrum op het vlak van woontechnologie; Smart Homes.

Deze beurs creeert een perfecte gelegenheid om nieuwe inzichten te krijgen, kennis uit te wisselen, contact te leggen en meer te leren over innovatieve oplossingen. Pas wie weet wat er bestaat, kan het gaan toepassen in de eigen omgeving. Domotica betreft een integratie van technologie en diensten die samen zorgen voor een betere kwaliteit voor wonen en leven, ook wel intelligent wooncomfort genoemd. Denk hierbij aan toepassingen om de woning veiliger te maken en voor het steeds interessanter wordende energiemanagement, maar ook nieuwe audiovisuele producten en telemedicine.

Tijdens deze beurs treffen de 3.500 professionele bezoekers ruim honderd exposanten elkaar. Dit event is een uitgelezen kans voor zorginstellingen, woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars, installateurs, architecten en adviseurs maar zeker ook particulieren om hun weg te vinden op het gebied van woontechnologie. In een informele sfeer kunnen zij zich prima orienteren, niet alleen door het bezoeken van de vele stands, maar ook door het bijwonen van verschillende boeiende lezingen.

Thema’s
De beurs kent  diverse themapleinen. Zo is er een AV plein op de begane grond waar nieuwigheden rondom audiovisueel communiceren te vinden zijn  Ring twee wordt omgetoverd tot de KNX Ring, zo zijn het Energieplein, evenals het Onderwijs en Innovatieplein die op  ring drie te vinden. Op de vierde ring treft men ook diverse stands waar studenten van de Design Academy hun producten presenteren. Deze creatieve, inspirerende producten vielen op tijdens de Graduationshow tijdens de Dutch Design Week afgelopen oktober in Eindhoven. Hun vondsten hebben een link met slim leven en wonen.

Noviteitenroute
De noviteitenroute leidt langs de stands waar de nieuwste snufjes, meest innovatieve producten en diensten getoond worden. Zo kunt u zich zo nog beter orienteren op de laatste ontwikkelingen als het gaat om Domotica & Slim Wonen. Art Sound toont nieuwe oplossingen voor audioverdeling zoals inbouwspeakers en multi room audioversterkers. Schneider/Roombox kan besparingen realiseren in de opbouw van installaties met ruwe grondstoffen zoals staal en koper. Roombox zorgt ook voor bescherming tegen overstroom, aardlek en overspanning. Buva/Q-Stream heeft een uitgebalanceerde EC-motor en is daarmee een geluidsarm, energiezuinig en efficient ventilatiesysteem. Zelenko/digitalStrom komt het met innovatieve kroonsteentje. Ja heus! Met de digitale snoerdimmers van via bestaande stroomleidingen een intelligent netwerk verenigd worden. Eminent/e-Domotica biedt de mogelijkheid om vanuit één systeem beelden van de bewakingscamera te bekijken en het energieverbruik te controleren en tegelijkertijd te controleren of het licht wel uit is. De firma Leertouwer komt met DAT, een app die aangeeft welke systemen in een persoonlijke situatie zijn te integreren en een passend domoticavoorstel geeft.

Lezingen
Gedurende de Beurs Domotica & Slim Wonen kunnen bezoekers niet alleen kennis op doen bij de stands, maar wordt hen ook een interessant lezingenprogramma geboden. Professionals maken het publiek deelgenoot van hun (toekomst)visie, (nieuwe) inzichten, huidige ontwikkelingen, concrete oplossingen en/of technieken. Zo is de Castorzaal de 21ste ingeruimd voor de presentaties van de Smart Homes Award. In de Polluxzaal van het Evoluon zijn die dag lezingen over ‘de derde generatie akoestische bewaking’, ‘zorg op maat door service at home’,  ‘zorgoplossingen met privacy- en vluchtfunctie’, ’s werelds grootste telehealthcare onderzoek’. Een van de lezingen gaat over een visie op innovatieve technologie en zorgvernieuwing. Tevens wordt uitgelegd hoe de app met de naam DAT domotica maakt. Ook gaan professionals in op de verschuiving van de zorgvraag.

Op 22 november wordt een deel van de eerste congresdag herhaald, aangevuld met nieuwe lezingen over ‘meedoen en verbonden zijn. Hoe werkt dat zo’n community?’, een lezing over ‘verplicht stellen van mantelzorguren in de instelling’, en ook een lezing over hoe morgen alles anders is met toegangscontrole-oplossingen .

Vakgroep Uneto VNI verklaart  de Bermudadriehoek in domotica. WDTM vertelt meer over de geboorte van een keurmerk. Tevens worden die dag de drie meest opvallende KNX-projecten gepresenteerd en de KNX Award uitgereikt. In de Verkerkzaal zijn beide dagen doorlopend presentaties over hoe de zorgwoning van de toekomst er uit ziet.

Smart Home Award
Stichting Smart Homes reikt dit jaar voor de vijfde maal de Smart Homes Award uit. Als nationaal kenniscentrum voor Domotica & Slim Wonen vindt Smart Homes het van groot belang dat gerealiseerde projecten de aandacht krijgen die ze verdienen. Op die manier kunnen mensen uit het vakgebied van elkaar leren en opgedane kennis als handvaten gebruiken voor toekomstige domoticaprojecten.

De jury heeft uit de inzendingen drie nominaties bekendgemaakt. Dit jaar zijn de genomineerde projecten toevalligerwijs allen verwant aan de zorgsector. De jury bestaat uit Willem van der Veere, manager vakgroep Do-It van Uneto VNI, Geja Langeveld coördinator AAL JP bij ZonMw en Dick Glaser, directeur HCX en voorzitter Deventer Energiecoöperatie. Aan hen de taak te beslissen welk project ze het meest vernieuwend of noodzakelijk vinden. De presentaties vinden 21 november plaats tussen 10.45u en 12.15u, waarna om 15.00 u de winnaar bekend wordt gemaakt.

De drie genomineerde projecten zijn:

1. Zorgcentrum de Bolder in Huizen – dynamische verlichting

2. Woonzorgcentrum Onze Stede – project Leefcirkels

3. Zorgvraaggerichte domotica 2.0 – ORO

Op www.beursdomoticaenslimwonen.nl is uitgebreidere uitleg over de projecten te vinden.

Ook uitreiking KNX Award
Tijdens de beurs zal niet alleen de winnaar van de Smart Homes Award maar ook de winnaar van de KNX Professionals Award bekend worden. De genomineerden, voor beide awards drie projecten, brengen hun project in een presentatie voor het voetlicht. De drie genomineerde projecten voor de KNX Professionals Award 2011 zijn:
1. Alpha-X Domotica – Flexibele aansturing met KNX iPad in tijdelijk operatiecomplex

2. Domotica Design – Energiemonitoring in nieuwe villa op basis van KNX
3. Domoticom – Totale integratie van alle installaties in luxe villa

De presentatie van de drie genomineerden start op 22 november om 12.30 uur in zaal Castor en de uitreiking van de award is iets later om circa 14.30 uur op de KNX Ring 2 .

App
Voor eenieder met een smartphone is er een app beschikbaar over de beurs Domotica & Slim Wonen. Via de app is het eenvoudig de zalen van de presentaties te vinden, maar ook favoriete stands en de noviteitenroute. Bezoekers kunnen tijdens de beurs via de applicatie gericht zoeken naar standhouders die passen bij hun vragen.

De APP is nu beschikbaar voor iPhone en Android!

iPhone:

https://itunes.apple.com/nl/app/beurs-domotica-slim-wonen/id576705453?mt=8

Android:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.onsite.domotica12&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwyLDEsImNvbS5vbnNpdGUuZG9tb3RpY2ExMiJd

Bezoek
Voor 36 euro per dag (incl. btw, maar ook inclusief lunch, drankjes en parkeren!)  is de beurs te bezoeken door eenieder die geïnteresseerd is. Partners van Smart Homes en anderen die een relatiekaart hebben ontvangen wonen het evenement gratis bij. Aanmelden kan via www.beursdomoticaenslimwonen.nl

Sponsor
Als hoofdsponsor heeft zich wederom het bedrijf Maasland verbonden aan deze beurs. Maasland Groep is een Nederlandse onderneming en . actief als een internationaal opererend product-, service- en kennisleverancier op het gebied van toegangsoplossingen. Door toepassing van onze producten worden de toe- en uitgangen veiliger en gebruiksvriendelijker.

Doelgroepen
De Beurs Domotica & Slim Wonen is bedoeld voor beslissers en beïnvloeders van aannemers, adviesbureaus, architectenbureaus, belangenverenigingen, interieurbureaus, beveiligingsbedrijven, facilitaire diensten, it-dienstverleners, installateurs, systemintegrators, zorginstellingen, corporaties, onderzoeksinstellingen, overheid.  Ook belangstellende particulieren zijn welkom.
Bron: Stichting Smart Homes

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen