Spraaktraining via internet biedt perspectief

Array

Beschrijving
Onderzoek naar e-health zal, gezien de toenemende vergrijzing en de noodzaak voor kostenbeheersing in de zorg, de komende jaren veel aandacht krijgen. Met name voor chronische patientgroepen biedt zorg op afstand via het internet de mogelijkheid om een actieve rol te nemen in hun eigen zorgproces. Lilian Beijer beschrijft in haar proefschrift een webapplicatie voor spraaktraining via internet beschreven voor neurologische patienten, die na een beroerte of de ziekte van Parkinson minder verstaanbaar spreken (dysartrische spraak). De resultaten van onderzoek naar de voorwaarden voor, de effecten van en de waardering door gebruikers geven aanleiding tot vervolgonderzoek en een aangepaste webapplicatie. Neurologische patienten blijken minder goed in staat om voorbeeldspraak van hun eigen spraak te onderscheiden. Een aansprekende visualisatie van spraak is derhalve zinvol. De spraaktraining via het internet blijkt bij de meeste patienten de beoogd grotere luidheid van spreken te bewerkstelligen. Dit heeft echter niet altijd een gunstig effect op verstaanbaarheid. Aanvullende, expliciete instructies met betrekking tot de articulatie zijn aan te bevelen.

Biografie
Lilian Beijer (Heerlen, 1965) studeerde logopedie in Heerlen en werkte vervolgens in Haarlem en op Sao Miguel (de Azoren). Ze studeerde Spraak- en taalpathologie aan de Radboud Universiteit, waarna ze als logopedist ging werken op een afdeling voor niet-aangeboren hersenletsel van de Nijmeegse Sint Maartenskliniek. In 2007 startte ze haar promotieonderzoek, dat werd begeleid vanuit het Centre for Language Studies van de Radboud Universiteit. In 2008 won Beijer de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2008 met het E-learning Speech Therapy (EST)-project.

woensdag 21 november 2012
Tijd 15:30
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Letteren
Promovendus mevrouw drs. L.J. Beijer
Promotors De heer prof. dr. A.C.H. Geurts, De heer prof. dr. A.C.M. Rietveld
Titel promotie E-learning based speech therapy (EST): exploring the potentials of e-health for dysarthric speakers
Contactpersoon Wetenschapscommunicatie
E-mail [email protected]
Telefoon             (024) 361 60 00

bron: Radboud Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen