Heeft alleen het personeel gefaald of heeft ook het ZIS van het Ruwaard van Putten gefaald?

Array

Net als alle ziekenhuizen heeft ook het Ruwaard van Putten Ziekenhuis uit Spijkenisse een Ziekenhuis Informatiesysteem (ZIS). Een ZIS is software en services om de zorgprocessen efficiënter, effectiever en veiliger te maken. En juist op het punt van het veiliger maken van zorgprocessen heeft het kennelijk gefaald. ICT-gebaseerde zorgprocessen zijn tegenwoordig onontbeerlijk geworden om een ziekenhuis veiliger en efficiënter te laten werken. Ook een gevaarlijke ontwikkeling als zorgverleners teveel vertrouwen op software. Ironisch genoeg had die ziekenhuis in 2012 nog de ambitie om tot de veiligste ziekenhuizen van Nederland te horen.

Een goed ZIS zorgt onder andere voor een ziekenhuisbrede afsprakenplanning waardoor optimaal en veilig gebruik wordt gemaakt van personeel en faciliteitenten behoeve van een patient. Als het goed is, helpt een ZIS de zorgverleners om alle opdrachten en aanvragen, of het nu gaat om bijvoorbeeld aanvragen voor patiëntentransport, laboratoriumaanvragen, een hartecho of ECG-aanvragen. In een ZIS worden deze zalen automatisch bewaakt en opgevolgd. Opdrachtgever en uitvoerder zijn in een ZIS vastgelegd, waardoor verantwoordelijkheden helder zouden moeten zijn, en kan er over de communicatie over orders en de afhandeling geen onduidelijk zijn. Kennelijk heeft deze ZIS-omgeving hierin schromelijk gefaald om medewerkers te alarmeren.

In elk geval is de patiëntveiligheid niet door het ZIS van het Ruwaard van Putten ondersteund of bevorden en lijken bewakingsmechanismen niet aanwezig te zijn geweest of te hebben gefaald. En ik vind dat op zijn zachts gezegd teleurstellend. Bij het Ruwaard is uiteindelijke doel van de implementatie van een ZIS, de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de dienstverlening aan patienten te verbeteren, onder de maat geweest. En met een ziekenhuis zonder een afdeling cardiologie, vraag ik mij af hoe veilig een dergelijk ziekenhuis nog is.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen