Gunstige afstelling van genen voor een lang en gezond leven

Array

Langlevende mensen beschikken over een gunstige afstelling van hun zogenoemde mTOR-genen. Dat blijkt uit onderzoek van het Netherlands Consortium for Healthy Ageing/ Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onder families die in opeenvolgende generaties lang en gezond leven. De bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in Aging Cell.

De mTOR-genen bepalen de balans tussen de groei en afbraak van cellen in respons op de hoeveelheid en soort voeding. Ook reguleren mTOR-genen de balans tussen aanmaak en afbraak van eiwitten. Uit onderzoek bij dieren was al bekend dat gunstige afstelling van deze genen – door een genetische verandering of door heel lage calorie-inname – leidt tot een langere levensduur. Of de mTOR-genen ook bij mensen bijdragen aan een lang en gezond leven onderzocht Willemijn Passtoors, promovenda bij prof. Eline Slagboom. Zij vergeleek daarvoor de expressie van 40 mTOR-genen tussen ‘healthy agers’ (leden van families uit de Leiden Lang Leven Studie) en hun normaal verouderende partners.

Gunstige genafstelling

Inderdaad bleek de werking van de mTOR-genen verband te houden met de algehele gezondheid. Zoals mTOR-genen bij patienten met type 2 diabetes wat actiever zijn dan gebruikelijk, zo bleken de mTOR-genen bij de ‘healthy agers’ juist minder actief. Een lage afstelling van mTOR-genen blijkt dus ook voor mensen gunstig te zijn.

Zelf beïnvloeden?

Mogelijk kunnen mensen zelf bijdragen aan een gunstige afstelling van hun mTOR-genen, waarmee hun kansen op een lang en gezond leven toenemen. De Leidse groep onderzoekt daartoe bij 140 deelnemers aan de Leiden Lang Leven Studie of gezonde voeding en meer fysieke activiteit op middelbare leeftijd een gunstige invloed hebben op de reactie van mTOR-genen (zie  www.samenoudsamenthuis.nl).

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen