Subsidies Reumafonds voor drie Radboudonderzoekers

Array

Het Reumafonds heeft de jaarlijkse subsidies voor fundamentele onderzoeksprojecten toegekend. Een van de subsidies is voor dr. Fons van de Loo (Reumatologie). Hij wil onderzoeken of koemelk een rol speelt bij het ontstaan van reumatoïde artritis (RA).

Inuit
Zijn vertrekpunt is dat reumatoïde artritis minder voorkomt bij oude volkeren die leven van de jacht en visserij dan in moderne maatschappijen. Een voorbeeld zijn de Inuit. Zij dronken in het verleden geen koemelk en er is een kans dat RA daardoor bij hen minder vaak voorkwam.

Afweersysteem
Met het drinken van melk komen kleine celdeeltjes (exosomen) van de koe zelf mee. Van de Loo onderzoekt of die exosomen het afweersysteem kunnen ontregelen en of hij ze zou kunnen programmeren. Dat zou de basis kunnen zijn voor een voedingssupplement ter ondersteuning van de behandeling van reuma.

Ook aan dr. Leo Joosten en dr. Peter van der Kraan heeft het Reumafonds subsidies beschikbaar gesteld.

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen