Zelfstandige Uitname Teams in heel Nederland aan de slag

Array

Leiden, 29 november 2012 – Alle Nederlandse ziekenhuizen kunnen vanaf vandaag bij orgaandonatieprocedures een beroep doen op Zelfstandig Uitname Teams. Deze teams van gespecialiseerde explantatieprofessionals beschikken over speciale, volledig ingerichte bussen met operatiematerialen. Directeur Bernadette Haase van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) leverde de nieuwe bussen af bij vervoerder Witte Kruis Transplant. In totaal zijn er drie bussen, ze hebben als standplaatsen Den Haag voor het westen van het land en Groningen en Nijmegen voor het oosten van het land.

Verdana;”De inzet van de Zelfstandige Uitname Teams (ZUT) vloeit voort uit het Masterplan Orgaandonatie. Dit plan uit juni 2008 is een integraal plan om te komen tot meer orgaandonaties. Met de overdracht van de bussen is de uitrol van de Leidse pilot met het Zelfstandig Uitname Team een nieuwe fase ingegaan.”

Verdana;”De afgelopen maanden pasten medische professionals in de verschillende donatieregio’s hun organisatie aan om de invoering van het Zelfstandig Uitname Team mogelijk te maken. Hierbij konden ze gebruik maken van de ervaringen uit de regio Leiden, die de afgelopen jaren al heeft gewerkt met een Zelfstandig Uitname Team. Deze regio voerde van het najaar 2009 tot het derde kwartaal van 2011 namelijk een pilot uit met een Zelfstandig Uitname Team.”

Voordelen
Verdana;”Uit evaluatieonderzoek blijkt dat de resultaten van de pilot met het Zelfstandig Uitname Team positief zijn. De inzet van het Leidse ZUT beantwoordt aan de doelstellingen uit het Masterplan om de belasting van de donorziekenhuizen te verminderen en te komen tot snellere en efficientere uitnameprocedures. Ziekenhuizen hoeven alleen een operatiekamer ter beschikking te stellen. Een donorprocedure heeft geen gevolgen meer voor de inzet van het eigen OK-personeel en dagelijkse operatieschema of gebruik (en vervolgens sterilisatie) van materialen. Voordelen van het ZUT zijn verder onder andere de betere kwaliteit van de uitgenomen donororganen, de kortere tijd die nodig is voor de uitname-operatie en daarmee voor de donatieprocedure als geheel.”

Masterplan
Verdana;”Het Masterplan Orgaandonatie omvat initiatieven op het gebied van publieksvoorlichting, donatie bij leven, wetgeving en activiteiten in ziekenhuizen. In het kader van het Masterplan werden vier pilots uitgevoerd om de aanpak en organisatie in de ziekenhuizen waar mogelijk te verbeteren. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloot in december 2011 om twee pilots landelijk uit te rollen: het Zelfstandig Uitname Team zoals uitgeprobeerd in de regio Leiden en de nieuwe organisatie, functies en aanpak zoals opgezet in de regio Groningen. Twee andere pilots lopen nog. Deze pilots richten zich op het verbeteren van de communicatie tussen de intensive care afdelingen in de regio (Amsterdam) en op vergroting van het donorpotentieel, onder andere door verhoging van de leeftijdsgrens voor donatie (Maastricht).”

bron: Transplantatiestichting NL/Bianca Vreeken

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen