Bruins Slot: Preventie is de ultieme gezondheidszorg

Array

Er moet een nationaal preventieplan komen om te zorgen dat mensen gezonder gaan leven. Met dat voorstel zijn CDA en D66 vandaag gekomen, in het kader van het begrotingsdebat van Volksgezondheid dat deze week op de agenda staat. Zo’n preventieplan is effectiever dan het huidige beleid, dat te zeer versnipperd is, menen Hanke Bruins Slot (CDA) en Pia Dijkstra (D66). Als voorbeeld noemen ze het beleid om vet eten en roken te ontmoedigen. Daarbij is er momenteel te weinig samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen. Zij pleiten daarom voor een preventieplan in de vorm van een convenant, waar o.a. verzekeraars, huisartsen, gemeenten, bedrijven en sportclubs aan moeten bijdragen.

Bruins Slot: “Preventie wordt vaak als zaak van mensen zelf, en hooguit van verzekeraars gezien. Dat is het niet; iedereen zou er een bijdrage aan kunnen leveren. Met de vragen waar we in de zorg de komende jaren voor staan, is het zelfs een must om daar met elkaar over na te denken.Preventie is de ultieme gezondheidszorg. Nog te vaak stranden initiatieven op dit gebied in goede bedoelingen. Het is tijd dat mensen krachten bundelen. Nu denkt men nog te vaak in hokjes van ziekte en zorg, in plaats van gezondheid en gedrag. Iedereen is gebaat bij een gezondere samenleving. Gezond blijven is voor iedereen beter en goedkoper dan moeten genezen.”

Om hun plan te kunnen realiseren dienen de twee partijen deze week een motie in tijdens het debat over de begroting van VWS.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen