Goede plannen om zorg veiliger en beter betaalbaar te maken

Array

“Het is goed dat de PvdA en de VVD komen met verbeterplannen voor de zorg. Het plan van de PvdA om een meldlijn voor verspilling in de zorg te introduceren, legt de verkwisting bloot die patienten al jaren bij ons melden. Ook staan we achter het idee van de VVD om artsen die een medische fout hebben gemaakt op non-actief te stellen zolang het onderzoek van de Inspectie loopt,” zegt Wilna Wind, directeur patientenfederatie NPCF in een reactie op de plannen van beide partijen.

Veiligheid
Volgens de VVD moet ook het medisch beroepsgeheim worden aangepast. Nu is het voor een arts mogelijk om zichzelf te beschermen tegen een onderzoek naar een medische fout door zich te beroepen op het medisch beroepsgeheim. “Het beroepsgeheim is er niet voor de arts, maar voor de privacy van patienten. Als een patient ermee instemt moet het mogelijk zijn dat een arts gegevens van die patient ter beschikking stelt voor onderzoek,” zegt Wilna Wind.

Verspilling
Ook is patientenfederatie NPCF voorstander van een meldlijn voor onnodige zorg zoals de Pvda voorstelt. Vorig jaar toonde de NPCF met een peiling aan dat patienten op grote schaal onnodige zorg ervaren. Zo liet 47% van de deelnemers weten soms of zelfs vaak ervaring te hebben met het weggooien van ongebruikte medicijnen en dubbele handelingen. In een vervolgpeiling die de NPCF in oktober deed liet de helft van de deelnemers weten dat ook de langdurige zorg onnodig duur is. Hulpmiddelen en woningaanpassingen blijven te vaak ongebruikt, en er worden onnodige kosten gemaakt omdat niet goed geluisterd wordt naar mensen. Ook thuiszorgorganisatie Buurtzorg toonde onlangs aan dat patienten die thuiszorg krijgen, gemiddeld voor zo’n 100 euro aan overtollige medicijnen, verband en andere materialen thuis hebben liggen.” Er gaan honderden miljoenen euro’s op aan onnodige kosten, en dat terwijl we steeds meer moeten betalen voor de zorg en het verzekerde pakket daarnaast onder druk staat.”

Openheid
Patientenfederatie NPCF denkt dat openheid een grote rol kan spelen in het voorkomen van onnodige kosten. “Goede zorg is iets anders dan veel zorg. Onnodige behandelingen of operaties zijn schadelijk voor patienten. Waar het in de zorg om moet gaan is: wat draagt een behandeling bij aan de kwaliteit van leven. Overbodige zorg stoort patienten. Men vindt het vervelend om overal opnieuw foto’s te laten maken en zakken vol medicijnen te laten vernietigen.” Niet alleen ten aanzien van onnodige zorgkosten is de patientenfederatie voorstander van openheid. Wilna Wind: “Ook ten aanzien van kwaliteit is er nog een wereld te winnen. De zorg in Nederland is van een hoog niveau maar de kwaliteitsverschillen zijn groot. Het is van belang dat die verschillen inzichtelijk worden. Dat zal een positief effect hebben op de kwaliteit en de kosten van de zorg.”

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen