Raymond Ostelo hoogleraar Evidence Based Physiotherapy

Array

Raymond Ostelo is per 1 december 2012 benoemd tot hoogleraar bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Faculteit Aard- en Levenswetenschappen aan de VU.

Binnen de fysiotherapie worden vooral mensen met een chronische aandoening behandeld. Veel chronisch zieken waarderen de invloed van een paramedische behandeling op hun gezondheidstoestand als positief. Hierdoor is een stevig maatschappelijk draagvlak ontstaan. Toch bestaat er, mede door de stijgende kosten van de gezondheidszorg, ook veel discussie over het nut van fysiotherapie. Daarom is het noodzakelijk dat de werkzaamheid en de doelmatigheid van fysiotherapie wordt onderzocht. De term `evidence-based practice’ (EBP) is in dit verband nauwelijks meer weg te denken uit de gezondheidszorg en zeker ook niet uit de fysiotherapie. In zijn leerstoel richt Ostelo zich op onderzoek naar evidence-based fysiotherapie en op de kwaliteit van meetinstrumenten op het gebied van fysiotherapie.

Het onderzoek van Ostelo zal plaatsvinden in zeer nauwe samenwerking met VUmc en is ingebed binnen het EMGO+ Instituut. Internationaal is er een structurele samenwerking met enkele vooraanstaande onderzoeksinstituten waar Ostelo aanstellingen heeft als Honorary Professorial Fellow (George Institute for Global Health, Sydney University, Australia) en visiting professor (Physiotherapy research group, Bergen University, Noorwegen).

Raymond Ostelo (1968) werkt bij de afdeling Gezondheidswetenschappen aan de VU en de afdeling Epidemiologie en Biostatistiek van VUmc. Hij is gespecialiseerd in epidemiologisch onderzoek naar klachten aan het bewegingsapparaat. Hij was betrokken bij verschillende evidence based richtlijnen op het gebied van rugklachten. Zijn onderwijs richt zich op onderzoeksmethodologie en epidemiologie.

bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen