Proeverij in Röpcke-Zweers Ziekenhuis op Dag van de Ondervoeding

Woensdag 12.12.12 is het landelijke Dag van de Ondervoeding. De Saxenburgh Groep zal op deze dag een stand inrichten in de centrale hal van het R̦pcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg met informatie over ondervoeding. Tevens is er een proeverij met gezonde snacks. De stand is de gehele dag te bezoeken. Als extra service zijn de dietisten Рrond de bezoektijden Рvan 10.30 Р12.00 en van 15.30 Р16.00 uur aanwezig voor het beantwoorden van vragen en het geven van tips over voeding.

“Een goede en volwaardige voeding is de basis van onze stofwisseling en dus belangrijk voor lichaam en geest. Het is een misvatting dat ‘zwaardere’ mensen niet ondervoed kunnen zijn. Ondervoeding heeft te maken met het feit dat je belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, niet  – voldoende – binnenkrijgt”. Dat zegt Marian Brans, dietiste in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis. “Daarnaast is gevarieerd eten ook erg belangrijk. In de loop van 2010 zijn wij met behulp van een zogenaamde SNAQ-score gestart met het meten van voeding en gewichtsverloop van opgenomen patienten. Wanneer mensen goed en gevarieerd eten, zullen zij sneller herstellen van een operatie.”
Nu, aan het eind van 2012, wordt 97% van de patienten standaard gescreend op (onder)voeding.  Waar nodig geeft de dietist  een persoonlijk dieet/voedingsadvies. De patient krijgt dan bijvoorbeeld extra eiwit- en energierijke tussendoortjes aangeboden, iets waar vooral kwetsbare ouderen baat bij hebben. SNAQ staat voor Short Nutritional Assesment Questionnaire. De vragenlijst is ontwikkeld om ondervoeding bij ziekenhuisopname op te sporen.

 

Wie zelf een gezonde snack wil proeven, is op de Dag van de Ondervoeding, woensdag 12 december van harte welkom bij de stand in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis.