VPHuisartsen daagt ook VZVZ, verantwoordelijk voor LSP, voor rechter

Array

De beroepsorganisatie van praktijkhouders ‘VPHuisartsen”, heeft naast vier verzekeraars, ook de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie [VZVZ] voor de rechter gedaagd. De VZVZ, waarin een aantal koepelorganisaties zijn vertegenwoordigd, is juridisch verantwoordelijk voor de verwerking van de medische gegevens van burgers via de landelijke zorginfrastructuur, ook wel het LSP genoemd. Met dit systeem kan inzage geboden worden in de elektronische patientendosssiers van artsen en apothekers.

De VZVZ wordt verweten dat het onrechtmatig handelt tegenover huisartsen. Die dreigen gedwongen te worden zich aan te sluiten op het LSP. Dit systeem vertoont dusdanige gebreken dat er een reele kans bestaat dat de privacy van hun patienten én het beroepsgeheim van artsen, zullen worden geschonden.

De zorgverzekeraars wordt verweten dat zij contracten aanbieden waarin huisartsen geen andere keuze hebben dan te beloven zich in te zullen spannen om op de LSP-structuur aangesloten te worden. Tekenen zij niet dan verliezen ze bijna de helft van hun praktijkomzet. Praktijksluiting is dan feitelijk onomkeerbaar.

Het bestuur van de VPHuisartsen kan niet begrijpen waarom de Landelijke Huisartsen Vereniging [LHV] haar medewerking verleent aan de nieuwe zorginfrastructuur LSP welke onvoldoende bescherming biedt aan het vertrouwelijk gebruik van medische gegevens van de Nederlandse burger.

Behalve zorgaanbieders zijn zeker ook burgers onvoldoende geïnformeerd, volgens VPHuisartsen. “Niet alleen de introductie en de dwang tot aansluiting maar het gehele LSP-traject rammelt en is onveilig”, zo stelt men.

Het kort geding tegen Achmea, Menzis, VGZ en CZ alsmede tegen VZVZ, dient op woensdag 19 december a.s. om 13.30 u bij de Rechtbank te Arnhem. VPHuisartsen hoopt dat de rechter voor de Kerstdagen uitspraak kan doen.

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen