Martini Allergie Centrum voor Kinderen: 500 voedselprovocaties

Array

Het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) bestaat deze week precies één jaar. In dat jaar voerden zij bijna 500 voedselprovocaties uit, waarvan een derde dubbelblind. Dit is 30% meer dan verwacht, waardoor de capaciteit in de loop van het jaar uitgebreid moest worden. Sinds juni vinden daarom nu ook op zaterdagen provocaties plaats. Daarmee overtreft het de verwachtingen voor het eerste jaar. Komend jaar start het centrum met zogenaamde desensiblisaties, waarbij kinderen met hooikoorts een tolerantie kunnen ontwikkelen voor bepaalde pollen en zo van hun klachten afkomen.

Het MACK is een bovenregionaal expertise- en behandelcentrum voor diagnostiek, behandeling en ondersteuning van kinderen met (verdenking) van complexe allergieen. Kinderen vanuit heel het Noorden (en verder) komen speciaal naar het MACK omdat een gespecialiseerd team van kinderartsen, kinderverpleegkundigen, kinderdietisten en koks korte toegangstijden en een snelle doorlooptijd van de onderzoeken biedt. In Nederland zijn er vijf kinderallergologen, waarvan er één de oprichter is van het MACK in Groningen. Wachtlijsten zijn dus vaak lang, waardoor kinderen en hun ouders langdurig in onzekerheid zitten over een eventuele allergie.

Veel kinderen met onterecht dieet
In een groot gedeelte van de gevallen gaan ouders en kind gerustgesteld weer naar huis als blijkt dat er geen sprake is van een allergie. Bij ongeveer 15 procent van de kinderen in Nederland is er sprake van een vermeende allergie, waardoor zij een speciaal dieet volgen en/of angstig zijn voor het binnenkrijgen van bepaalde voedingsbestanddelen. Terwijl maar in 3 tot 5 procent van de gevallen er daadwerkelijk sprake is van een voedselallergie. Er lopen dus veel kinderen met een onterecht dieet rond.

Dubbelblind en foto-instructie
Voedselprovocatie is een betrouwbare manier om voedselallergie vast te stellen of uit te sluiten. Tijdens dit onderzoek krijgt een kind het verdachte voedingsmiddel onder gecontroleerde omstandigheden in opklimmende hoeveelheid. In een derde van de gevallen gebeurt dit dubbelblind, dat wil zeggen dat er twee testdagen zijn. De ene keer krijgt het kind het allergeen (bijvoorbeeld ei, melk, pinda of cashew) verstopt in een koek of gehaktbal en de andere dag dezelfde koek of gehaktbal maar dan zonder het allergeen. Tijdens de test weten zowel kind, arts als verpleegkundigen niet weten in welke testvoeding het allergeen is ‘verstopt’. Speciaal ontwikkelde receptuur zorgt ervoor dat er geen smaakverschil is. Naast de dubbelblinde voedselprovocaties, die in de veilige omgeving van het ziekenhuis plaatsvinden, ontwikkelde het MACK ook een methode voor thuisprovocaties. Dit kan alleen bij kinderen die geen risico lopen op een allergische reactie. Aan de hand van foto’s krijgen ouders een doseerschema van bijvoorbeeld ei of pinda’s om een eventuele allergie hiervoor uit te sluiten.

Kennis delen
Het MACK hecht grote waarde aan het delen van haar expertise. In het afgelopen jaar organiseerde zij bijeenkomsten voor medewerkers van scholen en kinderdagverblijven. Streven daarbij is een toename van de bewustwording rondom eventuele gevaren van voedselallergie en welke voorzorgmaatregelen er getroffen moeten worden voor deze kinderen op school, overbijf, schoolreisje en kinderopvang. Daarnaast is er deze en volgende week in samenwerking met de ziekenhuizen in Leeuwarden en Winschoten, een scholingsbijeenkomst voor huisartsen, kinderartsen, dietisten en JGZ-artsen, die betrokken zijn bij de diagnose en behandeling van allergieen.

Over het Martini Ziekenhuis
Het Martini Ziekenhuis (www.martiniziekenhuis.nl) is een topklinisch opleidingsziekenhuis dat zich onderscheidt met een breed aanbod medisch-specialistische zorg in een gastvrije omgeving. We werken nauw samen met huisartsen en andere zorgverleners: samen gaan we voor de beste zorg, met de patient als uitgangspunt. Vorig jaar registreerde het Martini Ziekenhuis ruim 390.000 poliklinische patienten en 60.000 opnames, waarvan 27.000 in dagbehandeling. Het Martini Ziekenhuis heeft al drie jaar op rij het laagste sterftecijfer van Nederland. Het ziekenhuis maakt deel uit van de nationale ziekenhuisgroep Santeon.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen