Rapport sterfgevallen Ruwaard van Putten toont noodzaak openheid ove..

Array

Patientenfederatie NPCF heeft met grote bezorgdheid kennisgenomen van de rapportage naar de 51 sterfgevallen in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis, die Nieuwsuur gisteren publiceerde. Volgens de onderzoekers is ‘in een aanmerkelijk aantal gevallen niet volgens de regelen der kunst gehandeld’, en was sterfte vermijdbaar. “Het is kwalijk en ongelooflijk dat dit soort misstanden stelselmatig kunnen plaatsvinden,” zegt Wilna Wind. “Dat patienten geen idee hadden van de risico’s waar ze aan blootstonden, en hoe slecht de kwaliteit van zorg was. In plaats van dat we daar meer openheid over krijgen, worden vanaf komend jaar de sterftecijfers niet meer bekendgemaakt door de ziekenhuiskoepels. We zetten dus weer een stap achteruit in die openheid. In het licht van de actualiteit spreken wij daar nogmaals onze grote bezorgdheid over uit.”

Onlangs lieten de ziekenhuiskoepels weten dit jaar geen lijst te publiceren met sterftecijfers van ziekenhuizen. Zij vinden dat ziekenhuizen op basis van sterftecijfers niet te vergelijken zijn, en dat het zichtbaar maken van de kwaliteit van zorg een taak is van de ziekenhuizen zelf.
“Het gaat ons er ook niet zozeer om dat mensen op basis van alleen sterftecijfers een keuze moeten kunnen maken voor het juiste ziekenhuis. Dat kan ook niet,” zegt Wilna Wind. “Het gaat ons erom dat dit soort informatie openbaar wordt. Dan komen problemen zoals we die nu bij het Ruwaard van Putten Ziekenhuis zien ook eerder aan het licht. Ik geloof ook dat alleen al de prikkel om je kwaliteit openbaar te maken, voor ziekenhuizen een prikkel is om beter te presteren.”

Patientenfederatie NPCF pleit voor openheid van kwaliteitsinformatie, liefst op aandoeningsniveau. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars beschikken over veel kwaliteitsinformatie zoals cijfers over complicaties, hersteloperaties en aantal keren dat een operatie per jaar wordt uitgevoerd. Wilna Wind: “Dokters weten van elkaar precies waar ze wel en niet behandeld willen worden. Zorgverzekeraars weten waar ze de beste zorg kunnen inkopen. Waarom beschikken wij nog niet over die informatie? De urgentie daarvan is helaas weer aangetoond.”

Patientenfederatie NPCF wil dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de overige sterfgevallen in het Ruwaard. “Wij willen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg erop toeziet dat het onderzoek onafhankelijk, deugdelijk en snel verloopt. Verder vind ik het van groot belang dat de informatie en nazorg voor betrokkenen en nabestaanden goed verloopt. Openheid en goede communicatie spelen een cruciale rol bij het herstel van vertrouwen in de zorg. Want die heeft een deuk opgelopen.”

bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen