Onderzoek naar speekselfilms aan de basis voor behandeling droge slijmvliezen

onderzoek 5Deepak Halenahally Veeregowda: Lubrication by salivary conditioning films
Veel mensen hebben last van droge slijmvliezen als gevolg van veroudering, geneesmiddelgebruik, bestraling in het hoofd-halsgebied, of de Ziekte van Sjögren. Droge slijmvliezen veroorzaken op allerlei plaatsen in het lichaam irritatie of slijtage, en kauw- en spraakproblemen. UMCG-promovendus Deepak Halenahally Veeregowda gebruikte speekselfims om onderzoek te doen naar de behandeling van droge slijmvliezen.

Halenahally Veeregowda stelde vast dat het gebruik van de mondholte allerlei voordelen heeft als model voor onderzoek naar de behandeling van droge slijmvliezen. Ook onderstreept hij de rol van vochtige slijmvliezen voor waarnemingen met de zintuigen. Deze kennis is bijvoorbeeld relevant voor de ontwikkeling van mondverzorgingsproducten.

In zijn onderzoek bestudeerde Halenahally Veeregowda de natuurlijk voorkomende structuren in speekselfilms die zorgen voor een goede bevochtiging van de mondslijmvliezen. Op basis van deze gegevens kan kunstmatig speeksel worden ontwikkeld. Dit is van groot belang voor een betere hydratatie van de mondholte en verbetering van functies zoals kauwen, slikken en spreken.

Datum: 07 januari 2013
Tijd: 16:15
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. H.J. Busscher, prof.dr. H.C. van der Mei en prof.dr. A. Vissink

Curriculum Vitae
Deepak Halenahally Veeregowda (India, 1984) studeerde Mechanical Engineering aan de University of Mississippi in de VS. Hij voerde zijn promotieonderzoek uit bij het WJ Kolff Instituut voor Biomedical Engineering van het UMCG. Halenahally Veeregowda werkt inmiddels bij Ducom Instruments Europe B.V. De titel van zijn proefschrift is “Lubrication by salivary conditioning films.”
Nron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen