Waarom verbazing over medisch handelen Jansen Steur?

lumbaalpunctieNederlandse en Duitse media verbaasd over medisch handelen omstreden neuroloog Jansen Steur.
Om als arts assistent te mogen werken beschikte Jansen Steur over een geldig artsdiploma. Dit diploma geeft de arts de bevoegdheid tot het ‘uitoefenen van de geneeskunst in volle omvang’ maar omdat hij arts-assistent was was dit wel onder supervisie. Nu is het niet zo dat bij elke handeling en ingreep er een arts over je schouder mee staat te kijken hoe je je werk uitvoert. Ook voor Jansen Steur was dat in Duitsland niet anders, immers er was geen enkele reden om aan te nemen dat de ervaren neuroloog een brokkenpiloot zou zijn. In dat kader was hij bevoegd tot het uitvoeren van voorbehouden handelingen, voorzover  redelijkerwijs aangenomen mocht worden dat hij beschikte over de bekwaamheid die vereist is voor het behoorlijk kunnen verrichten van de de handeling en daarvoor de toestemming had van zijn supervisor. Zo was Jansen Steur, net als andere arts-asstistenten actief praktisch medisch werkzaam, onder begeleiding van een supervisor op de afdeling Neurologie. Daarom is het niet zo bijzonder dat Jansen een  33-jarige Duitse patiente zelfstandig behandelde. Kennelijk had hij daar toestemming voor van zijn supervisor, maar dat betekent ook in Nederland niet dat de supervisor  over de schouder mee kijkt.

De lumbaalpunctie die Jansen Steur deed is vast niet de enige ingreep die hij deed. Die punctie ging niet goed. Ook in Nederland vertellen oud-patienten veelvuldig dat hij de punctie niet goed beheerste, dat hij vaak misprikte. De Duitse patiente meldde zich dit weekeinde bij de lokale krant Heilbronner Stimme.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen