SP: Oorsmeer

Array

1066 euro en 73 cent. Zoveel heeft een arts in Terneuzen gerekend voor het verwijderen van wat oorsmeer. Dat leek ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wel wat veel. Zij gaan de declaraties in ziekenhuizen nu onderzoeken. En dat is ook hard nodig. Ik weet zeker dat zij veel meer meldingen krijgen van rare en exorbitant hoge rekeningen. Ik krijg ze althans regelmatig.

Sinds behandelingen in ziekenhuizen via het systeem van marktwerking worden geregeld, lopen de zorgkosten totaal uit de hand. Het gevalletje oorsmeer is een typisch voorbeeld, maar waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg. Marktwerking in het ziekenhuis betekent dat een arts betaald krijgt per verrichting. Iets doen is kassa, want iedere handeling heeft een code en die code brengt het ziekenhuis in rekening bij de zorgverzekeraar. Dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Een beetje priegelen in een oor is financieel immers weinig interessante code. Dan kun je het beter declareren als ‘een microscopisch oortoilet’ en ‘het verwijderen van poliepen’. Dat levert veel meer op: 1066 euro en 73 cent om precies te zijn.

Er zijn voorbeelden te over. Een hernia-operatie als rust nemen afdoende is. Extra foto’s bij de tandarts omdat dat mooi snel verdiend is. Specialisten zelf geven toe dat het systeem van marktwerking uitnodigt tot productiedraaien en omzetmaximalisatie. Wie een dure MRI-scanner heeft staan, wil die het liefst zo veel mogelijk gebruiken. En dan vragen die politici zich af hoe het kan dat de zorg zo duur wordt….

Oud-minister Ab Klink gaf deze week toe dat hij zich flink heeft verkeken op de effecten van marktwerking in de zorg. Hij zegt in Vrij Nederland: ‘Wij vertrouwden erop dat medici niet meer zouden gaan behandelen,’ zegt hij. Nogal naïef als je het mij vraagt. Een journalist gaat ook langere verhalen schrijven als hij per letter betaald wordt.

‘Kwaliteit is eigenlijk nooit een aandachtspunt geweest in de bekostiging van de zorg. Binnen dit systeem belonen we alleen de verrichtingen. Dat moet veranderen,’ zegt Klink in Vrij Nederland. Hij heeft natuurlijk gelijk, maar het is wel een beetje laat. Al tijdens de invoering van marktwerking in de zorg waarschuwden de SP en vele andere voor de perverse effecten ervan. Deze week krijgen die critici opnieuw hun gelijk. Wat een staafje oorsmeer al niet teweeg brengt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen