Geef coassistenten een stagevergoeding!

Maak een einde aan discriminatie en geef coassistenten een stagevergoeding, zegt Hein Handgraaf, voorzitter van het KNMG Studentenplatform. Studenten leveren door de bezuinigingen van het kabinet Rutte-II flink in. De studiefinanciering wordt een lening en de ov-jaarkaart een kortingskaart. Iedere student gaat er fors op achteruit. Zo ook geneeskundestudenten. Een gemiddelde coassistent verliest per jaar €4.400 aan inkomsten: €266 aan maandelijkse studiefinanciering en gemiddeld €100 aan maandelijkse reiskosten. Maar geneeskundestudenten komen nog een ander financieel obstakel tegen: de onbetaalde coschappen.

Coassistenten zijn een van de weinige academische masterstudenten die geen stagevergoeding ontvangen. Uit de jaarlijkse enquête van het KNMG Studentenplatform blijkt dat 93% van de coassistenten werkweken maakt van meer dan 40 uur. Bijna de helft werkt tijdens hun coschappen zelfs meer dan 50 uur per week. Er is dus te weinig tijd over om naast de coschappen een bijbaan te nemen. Geneeskundestudenten moeten zich daarom dieper dan andere studenten in de schulden steken. Kortom, het is  de hoogste tijd dat coassistenten krijgen waar ze recht op hebben: een stagevergoeding.

In Nederland werken ongeveer 3.000 coassistenten. Als die elke maand een stagevergoeding krijgen van circa €250, dan kost dat op jaarbasis 9 miljoen euro. Een minimaal bedrag binnen de gezondheidszorg. Bovendien  Lees de column van Hein Handgraaf op www.KNMG.nl

Het KNMG Studentenplatform wil een einde aan de discriminatie en eist een stagevergoeding voor coassistenten!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen