Geef coassistenten een stagevergoeding!

0
220

Maak een einde aan discriminatie en geef coassistenten een stagevergoeding, zegt Hein Handgraaf, voorzitter van het KNMG Studentenplatform. Studenten leveren door de bezuinigingen van het kabinet Rutte-II flink in. De studiefinanciering wordt een lening en de ov-jaarkaart een kortingskaart. Iedere student gaat er fors op achteruit. Zo ook geneeskundestudenten. Een gemiddelde coassistent verliest per jaar €4.400 aan inkomsten: €266 aan maandelijkse studiefinanciering en gemiddeld €100 aan maandelijkse reiskosten. Maar geneeskundestudenten komen nog een ander financieel obstakel tegen: de onbetaalde coschappen.

Coassistenten zijn een van de weinige academische masterstudenten die geen stagevergoeding ontvangen. Uit de jaarlijkse enquête van het KNMG Studentenplatform blijkt dat 93% van de coassistenten werkweken maakt van meer dan 40 uur. Bijna de helft werkt tijdens hun coschappen zelfs meer dan 50 uur per week. Er is dus te weinig tijd over om naast de coschappen een bijbaan te nemen. Geneeskundestudenten moeten zich daarom dieper dan andere studenten in de schulden steken. Kortom, het is  de hoogste tijd dat coassistenten krijgen waar ze recht op hebben: een stagevergoeding.

In Nederland werken ongeveer 3.000 coassistenten. Als die elke maand een stagevergoeding krijgen van circa €250, dan kost dat op jaarbasis 9 miljoen euro. Een minimaal bedrag binnen de gezondheidszorg. Bovendien  Lees de column van Hein Handgraaf op www.KNMG.nl

Het KNMG Studentenplatform wil een einde aan de discriminatie en eist een stagevergoeding voor coassistenten!