Mona Keijzer: vragen over eigen bijdragen in de zorg

denken piekeren hoofdOp dit moment bereiken de CDA fractie in de Tweede Kamer veel emails over de hogere eigen bijdragen die opgelegd worden aan mensen die in verzorgings- en verpleeghuizen wonen. Deze zijn het gevolg van een wetswijziging die oktober 2012 door alle politieke partijen in de Tweede Kamer is ondersteund.

De wijziging in de wet leidt er toe dat niet 4% (zoals het op dat moment geregeld was) maar 12% van het vermogen in box 3 wordt meegeteld bij het verzamelinkomen. De hoogte van dit verzamelinkomen bepaalt weer de hoogte van de eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt overigens nooit hoger dan ongeveer 2100 euro per maand. Het is daarbij goed om te weten dat een plek in een verpleeghuis ongeveer 5000 euro per maand kost.

Op zich steunt het CDA de gedachte, dat mensen met meer geld, meer bijdragen. Het ziet er nu echter naar uit dat er onbedoelde effecten optreden. In oktober 2012 heeft CDA-kamerlid Mona Keijzer aan de staatssecretaris gevraagd naar de effecten van de wetswijziging. De kamer is toen o.a. schriftelijk geinformeerd dat de eigen bijdrage voor verpleeghuiszorg gemiddeld met 235 euro zou stijgen.

Uit de vele emails die wij nu ontvangen komt een ander beeld naar boven. Mona Keijzer heeft inmiddels samen met Pieter Omtzigt vragen gesteld aan de staatssecretaris.

De verwachting is dat deze vragen dinsdag aanstaande beantwoord zullen zijn. Door de CDA fractie zal dan aangedrongen worden op een spoedig debat met de staatssecretaris hierover. Wordt vervolgd dus.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen