Hoe omgevingsgeuren onze emoties beïnvloeden
ArrayOmgevingsgeuren worden vaak geassocieerd met fysiologische, psychologische en affectieve effecten. Toch is de wetenschappelijke basis hiervoor beperkt. In de mood rooms van het Restaurant van de Toekomst onderzochten we of het mogelijk was om de effecten van lage concentraties citrus- en vanillegeur te meten op een klein aantal proefpersonen van ‘jonge’ (32.0, ±10.3 jaar) en ‘middelbare’ (51.1, ± 4.0 jaar) leeftijd, door middel van relatief simpele psychologische testen in een semi-werkelijke setting.
Blootstelling aan citrusaroma resulteerde in een verhoogde fysiologische activiteit, kortere responstijden onder jongere proefpersonen, minder negatieve emoties en een andere voedselkeus. Toen de proefpersonen bloot werden gesteld aan citrusgeur aten ze iets meer mandarijnen (p<0.1) en significant meer kaas (p<0.05). Blootstelling aan de geur van vanille resulteerde in meer introverte emoties. Er kan dus worden geconcludeerd dat blootstelling aan aroma’s resulteert in meetbare effecten op emoties en in de keuze van ander voedsel. De resultaten uit dit onderzoek zullen worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Flavour.
Bron: Wageningen University