Medicijnen Pompe en Fabry blijven voorlopig vergoed

vws-200x200De medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry blijven in 2013 vergoed vanuit het basispakket. Dit laat minister Schippers vandaag aan de Tweede Kamer weten in haar reactie op het CVZ advies over deze middelen. Ze neemt hiermee dit deel van het CVZ advies over.

Onderhandelen over de prijs
Naast de voorlopige voortzetting van de vergoeding adviseerde het CVZ tevens om door te gaan met de onderhandelingen over de prijs van deze middelen. Vanwege de zeer hoge kosten van deze medicijnen besloot minister Schippers vorig jaar om in onderhandeling te treden met beide fabrikanten. ‘Een bevredigende uitkomst van deze onderhandelingen is essentieel voor de voortzetting van de vergoeding van deze weesgeneesmiddelen. Ik ga ervan uit dat alle partijen zich dit realiseren,’ aldus Schippers. Zij wijst specifiek op de verantwoordelijkheid van de fabrikanten:  ‘Zij hebben de grootste invloed of in 2014 deze weesgeneesmiddelen tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten vergoed worden aan deze kwetsbare patiëntengroep. Ik ga ervan uit dat fabrikanten zich dit ook zullen realiseren en zich zullen inspannen en hun prijsbeleid hierop zullen aanpassen.’

Geen apart financieringssysteem weesgeneesmiddelen
Het advies van het CVZ om voor weesgeneesmiddelen een apart financieringssysteem op te zetten wordt niet overgenomen. De Zorgverzekeringswet is volgens Schippers ook bedoeld voor dure medicijnen. Zij ziet dan ook geen voordelen in een apart financieringssysteem. Weesgeneesmiddelen zijn middelen voor zeldzame ziekten. Door het lage aantal gebruikers zijn de kosten voor deze medicijnen vaak zeer hoog.

bron: Ministerie VWS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen