Betere zorg en minder kosten

Array

schrijversBetere zorg en minder kosten, dat was het motto van een debat dat gisteravond plaats vond in Veenendaal, georganiseerd door de Volksuniversiteit. Het debat stond onder leiding van Guus Schrijvers, oud hoogleraar Public Health. Op dit moment besteden we 13% van ons inkomen aan de zorg. Als we op dezelfde voet verder gaan zou dat betekenen dat we  in 2040 30% moeten betalen, aldus Schrijvers.  Dat dit geen reeële optie is is begrijpelijk. We moeten af van het idee dat de staat voor ons zorgt. In principe moeten we zelf zorgen dat we voor onze “oude dag” een “potje”  hebben.

Aan de hand van een aantal voorbeelden schetste Schrijvers hoe het anders kan.  O.a. dat eenheid van beleid belangrijker is dan eenheid van bestuur. Dus géén grote zorginstellingen. Ook het instellen van “poortwachters” zou besparend zijn, huisartsen voor verwijzing naar ziekenhuizen en wijkverpleegkundigen voor o.a. ouderenzorg, omdat ze “dichter” bij de mensen staan en daardoor eerder kunnen signaleren.

Shared decision making
Ook bij de omgang met patiënten moet  de patiënt meer betrokken worden bij de wijze van behandelen door de diverse mogelijkheden voor te leggen.

Ook voorbeelden van de zorg in het buitenland kwamen aan de orde.  Op humoristische wijze vertelde Schrijvers dat het hem op vakantie in Frankrijk was opgevallen dat veel Fransen hun schoonmoeder meenemen op vakantie.  Dit blijkt een praktische reden te hebben. In  Frankrijk wordt bij overlijden een eventuele zorgschuld verhaald op het eigen vermogen van de overledene. Dus verzorgen de Fransen hun moeder liever zelf om de erfenis niet in gevaar te brengen.  Met de invoering van een hogere eigen bijdrage zou het hier ook die kant op kunnen gaan.  De verzorgingshuizen gaan daardoor misschien leeglopen. Verpleeghuizen blijven noodzakelijk om de vereiste zorg aan een patiënt te kunnen verlenen. Schrijvers’ ludieke idee voor de verzorging van demente bejaarden: “geef ze hun eigen Roemeense au pair”, gaf hilariteit.

De aanwezigen waren het er over eens dat straffen voor slecht gezondheidsgedrag niet helpt in Nederland. Belonen in de vorm van b.v. ‘Health miles zoals in Zuid-Afrika wordt gedaan zou beter werken.

Schrijvers had tot slot nog een aantal goede tips voor een gezonde oude dag:

  • verhuis op tijd
  • zorg voor een netwerk
  • wees zinvol bezig
  • onderhoudt vriendschappen
  • zoek eventueel contact met lotgenoten bij een ziekte.
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen