Agendia MammaPrint vermindert chemotherapie met de helft

Array

borstkankerAgendia uit Amsterdam maakt de publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift bekend van een baanbrekend Nederlands onderzoek naar de werking van de zogeheten MammaPrint. Een 70 genen borstkanker test die aan de hand van die specifieke genen kan voorspellen of een vrouw een hoog dan wel een laag risico heeft op uitzaaiingen in de jaren na de eerste operatie. Bij de laag risicogroep kan chemotherapie vaak geheel veilig achterwege blijven.

De werking hiervan is nu wetenschappelijk vastgesteld in het allereerste zogeheten prospectieve onderzoek waarbij 427 vrouwen in 16 Nederlandse ziekenhuizen vijf jaar zijn gevolgd. De overtuigende uitkomsten van het onderzoek (overleving laag risico 98% en hoog risico 96%) zijn nu gepubliceerd in een gezaghebbend wetenschappelijk tijdschrift (The International Journal of Cancer). Met deze test neemt het aantal zeer belastende chemotherapieën dramatisch af. Goed voor het welzijn van de vrouw en goed voor de kosten van de gezondheidszorg.

Mensen waarmee gesproken zou kunnen worden voor verdere achtergronden zijn Dr Rene Bernards  (ontdekker van de test en betrokken bij NKI/AVL – Agendia) en/of Prof. dr. Sabine Linn van het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam.
Zie ook www.mammaprint.nl en www.agendia.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen