Inzicht in immunotype leidt tot herdefinitie immuun-ontregelde ontstekingsziekte

Array

immuunIn de oratie van Dominique Baeten staan immuun-ontregelde ontstekingsziekten centraal. In het bijzonder gaat Baeten in op de reumatische aandoening spondyloarthritis en zijn `immunotype’.

De ontsteking van de achillespees is karakteristiek voor spondyloarthritis, een ontstekingsziekte waarbij het immuunsysteem is ontregeld. Deze ziekte kenmerkt zich door zijn immunotype. Het immunotype vertoont gelijkenissen met andere complexe systemen, zoals het menselijk brein, internet, of het verkeer in de Randstad. Complexe systemen worden gekenmerkt door multiple intense-interacties, waardoor onderlinge connecties eerder dan structurele kenmerken het globaal functioneren bepalen. Complexe systemen zijn gevoelig voor plotse en ingrijpende gebeurtenissen. Cruciale connectiepunten spelen hierbij een grote rol.

Toepassing van deze inzichten op pathofysiologie van immuun-ontregelde ontstekingsziekten leidt tot herdefinieren van ziekte en gezondheid, prognose, genezing en preventie. Baeten betoogt dat de complexiteit, het chronische karakter en de kosten van de zorg voor deze ontstekingsziekten kunnen worden gereduceerd door het beinvloeden van de cruciale connectiepunten van het immunotype: de achillespees van ontsteking.

Dhr. prof. dr. D.L.P Baeten, hoogleraar Reumatologie, in het bijzonder immuungemedieerde ontstekingsziekten: De achillespees van ontsteking.
15 feb 2013
16:00
Geneeskunde
Oratie
* Aula – Lutherse kerk
Singel 411 | 1012 XM Amsterdam
Deelname
Toegang vrij
Bron:UvA Persvoorlichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen