Huisartsen en fysiotherapeuten zien live heupoperatie in Jeroen Bosch Ziekenhuis

Array

Afgelopen 5 februari organiseerde de maatschap Orthopedie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium voor huisartsen en fysiotherapeuten in de regio: Orthopedie Live. Doel was om bij deze doelgroepen het inzicht in postoperatieve klachten van patiënten te vergroten. Door middel van een verbinding met de operatiekamer konden de bijna 200 deelnemers live een heupoperatie aanschouwen.

Live surgery 
Vorig jaar werd een soortgelijk symposium met ‘live surgery’ georganiseerd, gericht op een kruisbandoperatie. De maatschap Orthopedie ontving veel enthousiaste reacties, waarop werd besloten dat dit symposium een vervolg moest krijgen. DSCN0492.jpgDat vervolg kwam er afgelopen 5 februari in de vorm van Orthopedie Live. “Als fysiotherapeuten en huisartsen zien hoe een heupoperatie wordt uitgevoerd, draagt dit bij aan het inzicht in de mogelijke postoperatieve klachten van de patiënt”, zegt initiatiefnemer en orthopeed Denis Dartée. “ Op deze manier versterken we de ketenzorg.”

Heup 
Op 5 februari stond de heup in al haar facetten centraal. Het symposium werd afgetrapt met de presentatie ‘Hoe begeleiden we de patiënt door de opname?’. Orthopeden Paul Bom en Conny Douw voerden vervolgens de heupoperatie uit, waarbij de gasten de mogelijkheid hadden de operateurs vragen te stellen en te discussiëren via de live verbinding. Na de operatie kregen de deelnemers van de orthopeden uitleg over de keuze voor een bepaald implantaat en de materialen die beschikbaar zijn.

Jeroen Bosch Ziekenhuis 
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patiënt, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patiëntveilige en patiëntgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire, Minimaal invasieve en Transmurale geneeskunde.

 Bron: JBZ

Recente artikelen